Hlavní obsah

Pojedeme vlakem spolu, nebo zvlášť? Ve vládě se poštěkali

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měla to být neformální cesta na jednání vlády v Moravskoslezském kraji, nakonec se zvrtává v další roztržku. Ministři si totiž začali navzájem vyčítat, kdo s kým ve středu pojede vlakem a proč.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka, Jan Mládek, Kristýna Zelienková a Andrej Babiš na schůzi Sněmovny.

Článek

Původně se ministři měli sejít na pražském hlavním nádraží v šest hodin ráno a odjet v půl sedmé směr Ostrava vlakem Pendolino, který dojede na místo podle jízdního řádu v 9.45 h.

Jenže ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) svolal v Ostravě už o patnáct minut dříve jednání se zástupci spolku vlastníků průmyslových brownfieldů. Aby jej stihli, tak se ani on, ani Babiš s vládou pendolinem nesvezou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Brabec bude v Ostravě už od úterý a Babiš z Prahy vyrazí o den později vlakem RegioJet už v 5.48 a na místo dorazí v 9.15 hodin, tedy o půl hodiny dříve než zbytek kolegů z vlády.

Mládek: Byla to zase schválnost

RegioJet vlastní podnikatel Radim Jančura, kterého ministr financí neúspěšně přemlouval, aby za hnutí ANO kandidoval v roce 2016 na jihomoravského hejtmana.

Sobotkova vláda v úterý zahájí sérii výjezdních zasedání, a to více než rok před krajskými volbami na podzim 2016. Moravskoslezský kraj s řadou ekonomických a sociálních problémů přitom patří mezi klíčové pevnosti, jež se strany budou snažit dobýt. Proto se v regionu vládní politici objevují velmi často.

Babišovo a Brabcovo rozhodnutí jet na vlastní pěst zkritizoval v Hospodářských novinách ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Domnívá se, že schůzku s podnikateli domluvil Brabec schválně na dobu, která nekoresponduje s příjezdem vlády. Mládek je tak vlastně prý donucen vyslat na schůzku s podnikateli zástupce z úřadu.

„Máme jet pendolinem jako celá vláda. Ale pan Babiš s Brabcem udělali tuhle intriku. Je to takové už tragikomické. Prostě nechce jet společně s vládou, tak zorganizoval schůzku takto,“ řekl Právu Mládek.

Babiš se však útoku brání a tvrdí, že s časem schůzky nemá nic společného, svolával ji totiž Brabec. „Mládek posílá úředníky místo sebe. Jeho vyjádření je jen další mediální podraz,“ napsal Právu.

„Mohl bych se divit, proč ministr průmyslu nechce být na začátku tak zásadní schůzky o možnosti zlepšení životního prostředí či zvýšení přílivu nových investic a vytváření nových pracovních míst v Moravskoslezském kraji, ale nedivím se,“ dodal Babiš v tiskové zprávě.

Ostatní pendolinem pojedou

Mluvčí vlády Martin Ayrer kromě Brabce a Babiše s dalšími umíněnci nepočítá. Společně s ministry za lidovce a soc. dem. by tak měli jet vládním vozem v pendolinu také zbylí ministři za hnutí ANO: šéf resortu spravedlnosti Robert Pelikán, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr dopravy Dan Ťok a ministr obrany Martin Stropnický. Všichni svůj plán svézt se pendolinem také Právu potvrdili.

„Pojedu společným vlakem. Do Ostravy jezdím vlakem vždycky, je to tak nejpohodlnější,“ řekl Právu Pelikán.

Další výjezd se uskuteční v září, vláda zasedne v Brně. Těžko předpokládat, že vyjede autokolona po rekonstruované dálnici D1. Ostatně majitel Student Agency Jančura by vládě mohl půjčit jeden autobus ze své žluté flotily. Nemusely by ale nakonec jet dva, aby se ministři na jedné palubě nepoštěkali?

Reklama

Výběr článků

Načítám