Hlavní obsah

Podzemní voda u Turówa stoupá. Na české straně ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzemní bariéra v polském dole Turów u hranic s Českem zatím svou funkci plní, podzemní voda ve vrtech, které u nich byly provedeny, stoupá. Na české straně se ale vzestup hladiny dosud neprojevil.

Foto: David Modrý, ČTK

Hnědouhelný důl a elektrárny v Turówě

Článek

Stěna vznikla na základě mezistátní dohody, kterou loni v únoru podepsal premiér Petr Fiala (ODS) a jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki. V Libereckém kraji totiž kvůli těžbě výrazně klesaly hladiny podzemních vod.

„Z prozatímních výsledků posledních měření můžeme být v tuto chvíli mírně optimističtí. Čtyři monitorovací vrty podél bariéry směrem k našim hranicím, které Poláci doplnili na základě dohody, hlásí vzestup hladiny o centimetry, někde až desítky centimetrů,“ řekl včera ředitel České geologické služby Zdeněk Venera.

Zatím vodu mají

Podle Nikoly Krejčové z ekologické organizace Greenpeace to ale na české straně hranice zatím žádné výsledky nepřineslo. „Pozorování, která máme, nenasvědčují tomu, že by podzemní voda stoupala,“ řekla Právu.

Rok od smlouvy o Turówu. Funguje těsnicí stěna?

Domácí

Neočekává ani, že by se podle ní stěna nějak pozitivně projevila v budoucnu, protože je špatně umístěná. „Ale budeme příjemně překvapeni, pokud se to stane, i když to veškeré geologické posudky vyvracejí,“ dodala.

Z prozatímních výsledků posledních měření můžeme být v tuto chvíli mírně optimističtí
Zdeněk Venera, Česká geologická služba

Místní tak zůstávají v nejistotě. „Chtěli jsme se dozvědět, kolik je vody v tom našem vodovodním vrtu, který nás zásobuje. Vodárenská společnost nám napsala, že nám to nemůže říct a že se máme obrátit na ministerstvo. Takže nic nevíme a nikdo nám nic neřekne. Když se o něco pokusíme, tak nás vždycky někdo odkáže někam jinam,“ postěžoval si Milan Starec ze Sousedského spolku Uhelná.

„My sice vodu teď máme, ale nevíme kolik. Jestli jí je tolik, že se nemusíme bát, nebo jestli nám dojde o půlnoci,“ dodal.

Čekání na výsledky

Podle Venery je ale stěna koncipována dobře, když je postavena u průsaků, odkud voda uniká. Nicméně potvrdil, že na české straně zatím vzestup podzemních vod zaznamenán nebyl. Příčinou je to, že k poklesu jejich hladiny docházelo od 80. let a několik roků potrvá, než se důsledky bariéry projeví.

Expertní skupina

Ministerstvo životního prostředí proto zřídí odbornou skupinu, která bude dál posuzovat dopady těžby na životní prostředí na české straně.

V expertní skupině budou vedle odborníků z České geologické služby působit i zástupci Výzkumného ústavu vodohospodářského, Českého hydrometeorologického ústavu a Univerzity Karlovy a Vysoké školy báňské – technické univerzity Ostrava.

Bariéra u Turówa: efekt se pozná za rok

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám