Hlavní obsah

Rok od smlouvy o Turówu. Funguje těsnicí stěna?

Před rokem, 3. února 2022, uzavřela vláda Petra Fialy (ODS) s Polskem dohodu o řešení problémů způsobených těžbou v polském příhraničním hnědouhelném dole Turów. I po roce zůstávají názory na vyjednanou dohodu protichůdné.

Foto: Petr Horník, Právo

Proti dohodě o Turówu proběhla loni také demonstrace na Václavském náměstí v Praze.

Článek

Zatímco samosprávy v českém pohraničí a Liberecký kraj oceňují, že dohoda nastartovala spolupráci s Poláky a že díky ní získává česká strana nová data související s těžbou, obyvatelé z nejvíce ohrožených míst mají nadále pocit, že je vláda a Liberecký kraj lacino prodaly.

„Liberecký kraj si mezivládní dohodou vyřešil otázku financování nezbytné výstavby vodovodů, ale nám, kteří se s negativními důsledky těžby potýkáme, dohoda nic konkrétního nepřinesla, naopak nás odsoudila k dalším dvěma dekádám života s těžbou v těsné blízkosti našich domovů,“ zlobí se Milan Starec ze Sousedského spolku, který se vytvořil v osadě Uhelná, jež leží na české straně nejblíže k dolu.

Stamiliony dorazily hned

Ke kritice obyvatel se přidávají i ekologičtí aktivisté. I po­dle nich vyměnila česká vláda ochranu vody v přilehlém pohraničním území za peníze na krizovou infrastrukturu. „Po roce od podpisu dohody je zřejmé, že místním lidem dohoda nepomohla,“ říká za českou pobočku Greenpeace Nikol Krejčová.

Ekologové podali stížnost na dohodu o Turówu

Domácí

Poláci hned v prvních dnech po podepsání smlouvy poslali do Česka všech 45 mi­lionů eur, k jejichž zaplacení se v dohodě zavázali. Deset milionů eur (nyní zhruba 240 milionů korun) dostala od polského státu Česká republika. Zbylých 35 milionů eur (zhruba 840 milionů) putovalo na účet nazvaný Fond Turów. Větší část poslal na účet polský stát, 10 milionů eur pak provozovatel dolu, polská firma PGE.

Peníze mají sloužit jako podpora vodohospodářských projektů na Liberecku. Letos se díky polským milionům rozjede například rekonstrukce úpravny vody v Liberci-Machníně, o níž se mluví jako o velké strategické investici.

Fungovat už také začal Fond malých projektů Turów, do něhož podle smlouvy musí vkládat finance jak polská, tak česká strana. Má ho na starosti Euroregion Nisa a ten už vyhlásil první dotační výzvu. V ní rozdělí zhruba 11,3 milionu korun.

Uprostřed testů

Už od loňského léta je v testovacím provozu těsnicí stěna, kterou na vlastní náklady vybudoval provozovatel dolu a která má bránit odtékání podzemní vody z českého území. „Jsme teprve v polovině testovacího období. Zatím nemůžeme s jistotou říci, že funguje a že zpomaluje odtok podzemní vody,“ uvedl ředitel České geologické služby Zdeněk Venera.

Bariéra u Turówa: efekt se pozná za rok

Domácí

Stavět by se měl také val osázený zelení, který zacloní pohled do dolu z české strany a sníží hlučnost a prašnost. „Měl by se na jaře začít stavět, takže předpokládám, že na podzim letošního roku bude vystavěn a osázen zelení,“ dodal liberecký hejtman Martin Půta (SLK).

Reklama

Výběr článků

Načítám