Hlavní obsah

Podniky jsou připraveny, lékárny hlásí dostatečné zásoby

Velké podniky oslovené Právem jsou na povinné testování zaměstnanců dvakrát týdně připraveny. Podle lékáren zájem o nákup testů roste, ale je jich zatím dostatek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Antigenní test

Článek

„Připravujeme se, okamžitě jsme reagovali už ve chvíli, kdy byla první informace o testování ve firmách. Poptáváme testy, připravujeme interní logistiku. Budeme testovat ve všech lokalitách, kde působíme. Jsme přesvědčeni, že to zvládneme,“ řekl Právu mluvčí innogy Martin Chalupský. Doplnil, že firma už v současné chvíli testuje všechny zaměstnance bez ohledu na to, zda jsou či nejsou očkovaní, a to jednou týdně.

Připraven je i ČEZ. „Máme rezervované kapacity zdravotníků i zajištěné testy v množství s rezervou na zhruba jeden měsíc dopředu. Jde o testy doporučené ministerstvem zdravotnictví,“ řekl Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Vláda rozhodla. Karanténa na pět dnů i pro očkované a testy pro všechny zaměstnance

Domácí

Zájem o nákup

Také u dalšího velkého zaměstnavatele, ve Škodě Auto, probíhá podle vedoucího komunikace Tomáše Kotery plošné samotestování jednou týdně pravidelně od března loňského roku.

„Škoda Auto disponuje dostatečnou zásobou testů, jsme tedy připraveni i na variantu samotestování dvakrát týdně,“ sdělil Právu Kotera.

Testování jednou za pracovní týden dávalo podle jeho slov firmám možnost testování rozložit do celého týdne podle směnných modelů práce. „Testování jednou za tři dny bude vyžadovat investice na změnu kontrolních IT systémů a nároky na vedoucí pracovníky, aby skutečně nebyl k výkonu práce připuštěn nikdo, kdo se testování nepodrobí,“ poznamenal mluvčí.

Plošné testy odhalily 0,33 procenta pozitivních žáků

Koronavirus

Prodejci evidují zájem o nákup testů. „Evidentně roste. Lze očekávat, že s blížícím se datem začátku platnosti opatření se dále zvýší. Už dnes ale platí, že mezi deseti nejžádanějšími položkami ve volném prodeji jsou na třech příčkách antigenní testy,“ potvrdil Právu mluvčí lékáren Dr. Max Michal Petrov. Zásobování je podle něho nyní plynulé jak na e-shopu, tak v kamenných lékárnách.

Podobné je to u Pilulky.cz. „Byli jsme dostatečně předzásobení,“ řekla mluvčí Kateřina Schotliová. Zvýšený zájem po­dle ní potrvá minimálně do konce února, firma je na to připravená. I v lékárnách Benu je po­dle mluvčí Veroniky Lucké Loosové testů zatím dostatek a další budou naskladněny.

Reklama

Výběr článků

Načítám