Hlavní obsah

Vláda rozhodla. Karanténa na pět dnů i pro očkované a testy pro všechny zaměstnance

Aktualizováno

Karanténa a izolace se zkrátí od příštího úterý na pět dní, řekl po středečním jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Kabinet dále schválil, že se od 17. ledna budou testovat všichni zaměstnanci, a to dvakrát týdně. Opatření reagují na novou variantu omikron.

Vláda rozhodla. Karanténa na pět dnů a testy pro všechny zaměstnanceVideo: ČTK

 
Článek

„Omikron je rychlá nákaza s rychlým nástupem. Proto jsme přijali dvě opatření. Příští týden v úterý se zkrátí karanténa a izolace na pět celých kalendářních dnů,” uvedl Válek. Pro ukončení karantény nebude potřeba test.

Do karantény budou po rizikovém kontaktu podle Válka chodit i očkovaní a lidé po prodělání covidu. Dosud nemuseli, pokud nebyli z jedné domácnosti.

Po ukončení karantény nebo izolace bude dalších pět dní povinné nošení respirátoru tam, kde je možné setkat se s dalšími lidmi, doplnila později vláda v tiskovém prohlášení.

Opatření ovšem nebude platit zpětně. To znamená, že lidé, kteří nastoupili do karantény před příštím úterkem, v ní budou muset strávit minimálně sedm dní, pokud po nich budou mít negativní PCR test. U nakažených pak izolace musí trvat celých 14 dní jako dosud. „Retrospektivně to nelze nastavit,“ řekl Válek Novinkám, následně ale připustil, že tyto případy bude ještě vláda řešit.

Chlíbek: Karanténa by se měla zkrátit na pět dní. Čekáme rychlou vlnu

Domácí

Dosud trvala izolace dva týdny, zatímco karanténu bylo možné po sedmi dnech ukončit negativním PCR testem, pokud nebyly žádné příznaky.

Důvodem ke zkrácení karantén byla podle dřívějších vyjádření členů vlády mimo jiné obava, že by kvůli velkému množství nakažených a lidí v karanténě mohli chybět pracovníci v klíčových oblastech ekonomiky.

Testování ve firmách

Další opatření pak přijde 17. ledna. Týkat se bude testování zaměstnanců. „Všichni se budou testovat pomocí antigenních samotestovacích testů dvakrát týdně,” řekl ministr.

„A pokud bude test pozitivní, odchází následně pracovník do karantény, a to na pět pracovních dnů,” doplnil. Plošné testování bude trvat dva nebo tři týdny. Záležet bude na vývoji varianty omikron. „Maximálně to bude platit ale tři týdny,” zdůraznil Válek.

Po pozitivním samotestu v práci rovnou karanténa, navrhuje vláda

Domácí

„Testy budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění,” dodal.

V současné době se musejí testovat jen pracovníci, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19. Testování je závazné jednou týdně. Pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní test, musí se dostavit na oficiální odběrové místo k provedení potvrzujícího PCR testu.

Reklama

Výběr článků

Načítám