Hlavní obsah

Plošné testy odhalily 0,33 procenta pozitivních žáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při plošném testování na covid všech žáků a studentů se v pondělí zjistilo 3695 pozitivních výsledků z 1,1 milionu provedených testů. Pozitivních bylo 0,33 procenta z celku. Na Twitteru to v úterý oznámil ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Žáci na základní škole Antonína Čermáka v Praze 6 se v pondělí testovali na koronavirus

Článek

Testování se podle něj konalo na téměř 5000 školách, pozitivní výsledek se vyskytl na 1944 z nich. Údaje zahrnují pouze antigenní testy, které nejsou potvrzené přesnějšími PCR testy, dodala mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

V pondělí se testovali všichni žáci a zaměstnanci základních a středních škol. Pro žáky zajistil stát antigenní testy od čínského výrobce Sejoy. Pro zaměstnance musely školy zajistit testy samy.

Testování ve školách odhalilo 3695 pozitivních

Domácí

Na rozdíl od minulosti, kdy se testovali jen neočkovaní a lidé, kteří nákazu neprodělali v uplynulých 180 dnech, se nově testování týká i očkovaných a lidí po nemoci.

V listopadu bylo hůř, v září lépe

V ČR je podle statistik ministerstva školství 4200 základních škol a 1300 středních škol. Dohromady by se tedy mělo testovat na 5500 školách, kam chodí přibližně 1,4 milionu žáků.

Další testování bude ve čtvrtek. V prvních dvou lednových týdnech se takto bude ve školách testovat dvakrát týdně. Cílem má být včasný záchyt omikronu.

Při posledním plošném testování v září, a to trojkolovém, byl záchyt osmkrát nižší. Dohromady bylo zachyceno 438 pozitivních případů, z toho 290 na základních a 148 na středních školách. Celkově bylo provedeno téměř 3,2 milionu testů. Záchyty ve školách tvořily tehdy asi desetinu všech případů.

Virolog: Víc testovat má smysl, kapacity se ale rychle zahltí

Domácí

Vyšší počty přineslo pak preventivní listopadové testování ve školách, do kterého se 8. listopadu zapojily školy Prahy a dalších 31 okresů. Potvrzeno bylo 3423 pozitivních případů. Testování se zúčastnilo 2054 základních a 606 středních a vyšších odborných škol.

Na ZŠ bylo potvrzeno celkem 2716 pozitivních dětí, u studentů středních a vyšších odborných škol bylo potvrzeno 707 záchytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám