Hlavní obsah

Plagovu podmínku otevření škol splňují všechny okresy: Číslo R je všude pod 1,0

Praha

Reprodukční číslo, které udává, kolik lidí nakazí jeden člověk s koronavirem, je aktuálně ve všech okresech pod hodnotou jedna. Právě to by mohla být podle dřívějších vyjádření ministra školství Roberta Plagy (za ANO) podmínka pro otevření škol v jednotlivých okresech. Nyní by se tak mohly otevřít všude.

Článek

Novinky čísla spočítaly na základě údajů ministerstva zdravotnictví. Jsou platná k pondělí. Na mapě je vidět, že všechny okresy jsou pod hranicí 1,0. Několik regionů, hlavně těch ve východní části ČR, se ale blíží hraniční hodnotě.

Ministerstvo školství zatím nevydalo žádné další instrukce či podmínky k případnému otevírání škol. Novinky tak vycházejí z informace ministra Plagy z minulého týdne o tom, že podmínkou by měla být hodnota reprodukčního čísla v daném okrese.

Plán otevírání škol nechápu, rozčiluje se Babiš

Domácí

Nejnižší je nyní reprodukční číslo R v okresech Nymburk (0,44), Strakonice (0,47), Tachov (0,55), Klatovy (0,57) a Jičín (0,59).

Naopak na hraně otevření škol podle této podmínky se naopak pohybují okresy Zlín (0,94), Uherské Hradiště (0,91), Karlovy Vary (0,9), Kroměříž (0,89), Jeseník (0,88), Jihlava (0,86), Pardubice (0,85), Vsetín (0,85), Nový Jičín (0,84) či Český Krumlov (0,82).

V 10 až 20 okresech se děti do škol nevrátí, tvrdí Smejkalova skupina

Domácí

Ještě minulý týden přitom bylo reprodukční číslo nad hodnotou jedna v pěti moravských okresech. Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES), kterou vede epidemiolog Petr Smejkal, v té době mluvila o tom, že se nevrátí do lavic žáci v 10 až 20 okresech.

Školy od 12. dubna 

Postupné otevírání škol je s ohledem na nyní slábnoucí epidemii plánováno od pondělí 12. dubna. Jako první by se měly vrátit děti prvního stupně základních škol a předškoláci. Na prvním stupni se mají třídy v prezenční výuce střídat po týdnu. Děti by měly nosit povinně roušky, zároveň se budou muset pravidelně testovat antigenními testy.

První stupeň se do škol vrátí rotačně 12. dubna

Domácí

Do školek by se současně měli vrátit předškoláci, a to v maximálně 15členných skupinách. Nebudou však nakonec muset používat roušky.

O finálních podmínkách by měla rozhodnout vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí. Premiér dříve kritizoval právě podmínku reprodukčního čísla. Nechápe prý také, proč by se měla do škol vrátit jen část žáků.

Od 12. dubna skončí zákaz cestování mezi okresy, potvrdil Babiš

Koronavirus

Školy kromě mateřských a speciálních se kvůli koronaviru zavřely loni 14. října. Žáci prvních a druhých tříd se pak vrátili do lavic 18. listopadu. Od 1. března jsou ale zavřené všechny školy včetně mateřských. Postupné otevírání škol je s ohledem na nyní slábnoucí epidemii plánováno od pondělí 12. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám