Hlavní obsah

První stupeň se do škol vrátí rotačně 12. dubna

• Aktualizováno

Žáci prvních stupňů základních škol by se měli do lavic rotačně vrátit 12. dubna. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ale připustil, že v některých okresech, kde bude epidemiologická situace horší, se školy otevřít nemusí. Vrátí se také předškoláci do mateřských škol.

Plaga: Do škol se vrátí žáci 1. stupně od 12.4.Video: ČTK

 
Článek

První stupeň základních škol od 12. dubna přejde na rotační výuku, střídat se mají děti po týdnech. „Mohlo by se zdát, že dochází k poloviční redukci epidemického rizika, ale rotace jsou režimová opatření, která umožnují návrat většího počtu žáků,” vysvětlil Plaga na čtvrteční tiskové konferenci.

Druhý stupeň základních škol zatím zůstává na distanční výuce. Tito žáci a také studenti středních škol by ale mohli ve skupinách maximálně po šesti docházet do školy na konzultace.

Pusťte děti na hřiště, vyzvali senátoři Blatného. Běhat se dá po lese, opáčil

Domácí

Zároveň upozornil, že návrat žáků se nemusí týkat všech okresů. Kterých okresů se to případně dotkne, bude podle Plagy jasno ve středu po Velikonocích. Důležitý bude vývoj reprodukčního čísla v okresech, pokud bude vyšší než 1, školy se v daném okrese zřejmě neotevřou, protože to znamená, že je epidemie na vzestupu.

S otevíráním škol bude spojeno několik opatření. Žáci budou muset nosit roušky a budou se testovat – pomocí neinvazivních antigenních testů dvakrát týdně. Ve třídách by se mělo také pravidelně větrat.

Ve školkách jedině předškoláci

Malotřídek se rotační výuka týkat nebude, žáci těchto škol se budou moci vrátit k běžné prezenční výuce.

Do školek by se současně měli vrátit předškoláci, ale maximálně v 15členných skupinách. Nebudou muset používat roušky.

Kdy se vrátí do školek mladší děti, Plaga neuvedl s odkazem, na to, že u menších dětí není prioritní hledisko vzdělávací.

Od 19. dubna by se pak měli podle plánu vrátit k praktické výuce studenti posledních ročníků středních a vysokých škol. Definitivně by se o tom mělo rozhodnout v pondělí 12. dubna.

Reklama

Související témata:

Související články

Tisková konference vlády

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) ve středu jednal o častějším testování ve firmách. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) prosazuje, aby se...

Výběr článků

Načítám