Hlavní obsah

Podle Grebeníčka je vládní krize praním špinavého prádla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NYMBURK

K praní špinavého prádla přirovnal předseda KSČM Miroslav Grebeníček současnou vládní krizi. Způsob, jakým postupují lidovci ve shodě s ODS, podle něj snad naplňuje představy pravice o tom, jak co nejdříve přijít k moci.

Foto: Anna Čelouchová

Na Mníšku jsou připraveny pohádkové prohlídky.

Článek

"Skoro mám pocit, že Miroslav Kalousek dostal od předsedy ODS bojový domácí úkol snižovat už tak dost nízké preference sociálních demokratů," řekl v sobotu Grebeníček novinářům v Nymburku. Vládní krizi vyvolaly nejasnosti kolem majetkových poměrů rodiny premiéra Stanislava Grosse. Lidová strana požaduje Grossovo odstoupení, jinak bude chtít předčasné volby. [celá zpráva]

Reakce ČSSD a unionistů podle Grebeníčka potvrzuje, že jediné hodnoty, které vyznává celá vládní koalice, jsou úzce omezené zájmy stranických špiček udržet si funkci a postavení. "Přetahování se o to, kdo osobně z lídrů má více másla na hlavě, jen dál znechucuje voliče a prohlubuje jejich nedůvěru v politické reprezentace," uvedl Grebeníček.

Toto přetahování by mělo podle něj smyl pouze tehdy, pokud by vedlo k přijetí systémových opatření, tedy účinného a vymahatelného zákona o střetu zájmů a systémově založeného institutu majetkových přiznání. "Obávám se, že když dojde na lámání chleba, zůstaneme s těmi návrhy v parlamentu sami," poznamenal.

Jak se prý ukazuje, ODS, lidovci ani ČSSD nemají o takové systémové řešení zájem. Pokud se ČR letos znovu zařadila na světovém žebříčku ve své kategorii mezi nejzkorumpovanější státy, pak proto, že domácí politické a ekonomické elity nemají na vytvoření protikorupčního prostředí zájem, řekl Grebeníček.

KSČM podle něj nehodlá přispívat k politické destabilizaci stylem vedoucích politiků ODS a KDU-ČSL, ale ani zachraňovat premiéra, který ztratil důvěru v očích značného množství občanů. Vnitrostranická krize podle Grebeníčka dlouhodobě omezuje funkčnost vládní koalice, a výkonnost vlády je tak velmi nízká.

Reklama

Související články

Lidovci: Bez Grosse, nebo předčasné volby

Lidovci trvají na odchodu Stanislava Grosse z čela vlády, pokud má KDU-ČSL setrvat v kabinetu do konce řádného volebního období. Když Gross neodejde, chtějí...

Výběr článků

Načítám