Hlavní obsah

Po tornádu si musí v Lanžhotě pomoci sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lanžhot

Jen chvíli se radnice v Lanžhotě na Břeclavsku radovala z opraveného plotu sportovního areálu. Tornádo v pondělí navečer polámalo borovice vedle něj a padající kmeny se postaraly o zničení nového díla. Ve městě ještě není hotový celkový součet škod na majetku. Může jít až o desítky milionů korun.

Následky silné bouře v Lanžhotě na BřeclavskuVideo: Novinky

 
Článek

„Problémem budou opravy. Lidé obtížně shání řemeslníky, podobně je to s materiálem. Zejména ten, kdo má rozbitou část střechy, složitě shání odpovídající typ krytiny na opravu,“ řekl starosta.

Ne ve všech domácnostech už byli zástupci pojišťoven. O tom, že by státní instituce lidem pomohly nebo jim nabídly úlevu, nemá zprávu.

„Úřad nikdo nekontaktoval s tím, že by nám stát pomohl,“ řekl Právu.

Přízrak tornád se vrací

Domácí

Vše je v režii pracovníků obce, iniciativy lidí a firem ochotných přispět prací či jinak s úklidem a opravami.

„Podle potřeby jsme přistavili kontejnery na odpad, případně zajistili i jídlo a další,“ uvedla místostarostka Petra Říhová (nez). „Byla to chvíle, pár vteřin. Spadla štítová zeď a vzápětí jsme slyšeli divné zvuky. To letěla střecha. Část plechů skončila až v Kyjovce,“ řekla Lada Hakalová z domu, kterému tornádo zničilo střechu. Když vykoukli na dvůr, viděli nebezpečně nakloněnou konstrukci střechy. Plechy vítr serval a odhodil za zahradu do řeky.

„Před domem byla čtyři auta. Vlastně můžeme být rádi, že se poničilo to naše staré, a ne nové auto syna,“ dodala žena. Pár metrů od vody, kde přistály střešní plechy, jsou další domky.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Dům Hakalových přišel o střechu. Plechy skončily až v řece.

„Mladí si tu udělali bydlení, teď o vše přišli. Střechu odnesla vichřice a do domu jim zateklo, Všechno je zničené, nosíme to do kontejneru,“ řekla žena pomáhající v domku nedaleko fotbalového hřiště. O kus dál je ubytovací zařízení.

„Nám to neudělalo nic. Naopak nám tornádo přineslo trampolínu. Nevím, čí je,“ řekla žena z areálu Šlajsa.

Lanžhot v rámci dělení na takzvané malé okresy spadá pod Břeclav. Břeclavský místostarosta Jakub Matuška (Mladí a neklidní) v reakci na krupobití z večera 4. června a tornádo ze 13. června chce řešit zvýšení bezpečnosti.

Přišlo znenadání, během sekund brutální vítr, popsali očití svědci tornádo v Lanžhotě

Domácí

„S takovými bouřkami nic neuděláme. Předkládám ale zastupitelstvu návrh na zařazení akce – pořízení varovného systému obyvatelstva. Pokud se má tak zásadně měnit klima a počasí v místě, kde žijeme, bude potřeba se na to připravit,“ uvedl.

Lidem doporučuje alespoň instalaci aplikace Českého hydrometeorologického ústavu do chytrého telefonu. Prostřednictvím avíza tak lidé dostanou varování, že pro jejich oblast platí výstraha před extrémy počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám