Hlavní obsah

Přízrak tornád se vrací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přízrak ničivých tornád se vrací. Na jižní Moravě, v rovinaté oblasti mezi Břeclaví a Hodonínem, tento týden znovu udeřil po necelém roce tento větrný živel. Sice ne takovou silou jak loni koncem června v Hruškách, Moravské Nové Vsi a Mikulčicích, ale přesto v pondělí večer tornádo v Lanžhotě hodně poničilo na třicet domů. Meteorologové ve čtvrtek vydali předběžnou zprávu, v níž hodnotí jeho průběh.

Následky silné bouře v Lanžhotě na BřeclavskuVideo: Novinky

 
Článek

Podle meteorologů šlo tornádo jen v rámci obce, v polích pod hřištěm pod Lanžhotem už nenašli známky, které by odpovídaly poškození tornádem.

„Podle předběžných informací bylo nejvíce zasaženo okolí zámečku Lanžhot a přilehlá Zámecká ulice a dále jih až jihovýchod směrem k fotbalovému hřišti. Další informace ze sociálních sítí poukazovaly i na škody v severní části obce v ulici Vinohrady. Z oficiálních údajů zjištěných po odklízení škod bylo poškozeno 30 domů, velké množství stromů a také automobily, elektrické vedení apod.,“ uvedli ve své zprávě.

Meteorologové zpřísnili výstrahu před bouřkami a kroupami

Počasí

Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu, který na terénním průzkumu pracoval, už dříve uvedl, že tornádo mohlo mít rychlost kolem 150 kilometrů v hodině.

Podle něj nelze obecně říct, proč tornádo vzniklo zrovna v daném místě, nebo proč trvalo krátce. „Je to vždycky náhoda. Kdyby bylo tornádo silnější, může mít i desetkrát delší dráhu,“ poznamenal meteorolog.

Malých tornád je podle něj v ČR za rok asi pět, o některých ale lidé ani nevědí, protože neprojdou přes obec.

Přišlo znenadání, během sekund brutální vítr, popsali očití svědci tornádo v Lanžhotě

Domácí

Událost se odehrála necelý rok poté, co oblast 24. června poničilo tornádo, které si vyžádalo šest obětí a miliardové škody. Tehdy však bylo podstatně silnější.

Intenzita toho pondělního byla podle Münstera na mezinárodní Fujitově stupnici F0 až F1. Stupnice tornáda dělí do šesti stupňů od nejslabšího F0 po nejsilnější F5, který se celosvětově vyskytuje pouze ve dvou procentech případů. Loňské tornádo na jihu Moravy odpovídalo síle F4 s rychlostí větru od 267 do 324 kilometrů v hodině.

Létaly střešní tašky

„Mně je úplně jedno, co to bylo. Já su nas…á, že to přišlo. Byla to chvilka, vteřiny, a kůlna byla bez střechy,“ řekla žena z Lanžhota, na jejichž dvoře větrný vír zvedl a do okolí rozmetal střešní krytinu hospodářské budovy. „My jsme v tu chvíli byli kousek od domu. Ale vlastně su ráda, že se nic jiné nestalo,“ dodala.

O poznání hůř dopadli Polachovi. Dům, kde žije šestaosmdesátiletý bývalý starosta Tomáš Polach, byl jedním z těch, na kterých se živel vyřádil. „Bacilo to, začaly létat střešní tašky. Urazilo to kliku dveří od verandy, naštěstí jsme je udrželi,“ říká Polach. I podle něj bylo vše dílem několika málo vteřin. „Ale ty následky! Zeď i střecha zničená. A že úlomky tašky ničily skleník, to už je jen maličkost. Bude to na mladých, aby dali dům do pořádku. Já už tolik sil nemám,“ dodal.

Dům, do kterého zateklo, chrání provizorní plachta. „My jsme tu měli tornádo už v roce 1994. Tehdy mě ušetřilo, teď už ne. Ale faktem je, že tenkrát byly škody větší,“ řekl Polach.

V Německu bouřka zabíjela. Meteorologové potvrdili tři tornáda

Evropa

Kromě Lanžhota živel škodil i na dalších místech. Bouřka a vichřice v rámci Jihomoravského kraje nejvíce postihla také Břeclav, kde bytový dům přišel o plechovou střechu a na mnoha místech komplikovaly provoz popadané stromy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiši pomáhají rodině, které tornádo zničilo střechu kůlny.

Reklama

Výběr článků

Načítám