Hlavní obsah

Na Hradě prý byla špatná akustika a celé je to bouda. ANO už neví kudy kam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Ani neslyšela, co se prezentuje.“ Hnutí ANO přišlo ve středu večer s dalším vysvětlením, proč se ex post ohradilo proti výsledkům jednání z 28. března, na němž prezident v přítomnosti místopředsedkyně ANO Aleny Schillerové oznámil, že se vláda i opoziční hnutí shodly na nezbytnosti zvýšení odchodu věku do důchodu.

Foto: X / Marian Jurečka

Dubnové jednání o důchodové reformě, jehož se zástupci ANO nezúčastnili.

Článek

Poté co prezidentská kancelář zveřejnila zápis z jednání o důchodové reformě, z něhož jasně plyne, že výsledkem debaty je prezidentem prezentovaná shoda na neudržitelnosti stávající podoby důchodového systému, přišla poslankyně ANO Margita Balaštíková s tvrzením, že důvodem pozdější rozdílné interpretace závěrů diskuse byla údajně špatná akustika.

Podle poslankyně si aktéři jednání za hnutí ANO, místopředsedové Karel Havlíček a Alena Schillerová měli stěžovat, že prý „velmi špatně slyšeli; že tam byl velmi špatný přenos zvuku“.

Balaštíková ve středu v Událostech komentářích v České televizi řekla, že Schillerová „ani neslyšela, co se vlastně prezentuje“. Teprve později měla být „konzultována (patrně myšleno nějaké jiné slovo pozn. red.) s tím, co se tam projednalo“. Když se tak stalo a Schillerová s Havlíčkem zjistili, jaký je výstup z jednání, „okamžitě to dementovali“, což však naprosto nekoresponduje s průběhem tiskové konference na Hradě. Tam byli oba přítomní a proti interpretaci výsledků se vůbec nijak neohradili. Uvedli jen, že ANO k tomu potřebuje vidět další materiály.

Podle zápisu, který pořídil poradce prezidenta ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Vladimír Bezděk, zástupci hnutí ANO na jednání nejenže „nezpochybnili nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu“, ale zjevně se aktivně do diskuze zapojili a uvedli, že „nesouhlasí s konkrétním navrženým způsobem jejího provedení“, ale upřednostňují jiný princip.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě, 28. března 2024. Na snímku Marian Jurečka, Petr Pavel, Karel Havlíček a Alena Schillerová

Havlíček: byla to bouda

Havlíček, kterého se dotklo zejména to, že prezidentská kancelář zápis zveřejnila, neboť se o něj na základě zákona o svobodném přístupu k informacím zajímala média, přišel ve středu pro změnu s vlastní konspirační interpretací schůzky na Hradě.

„Nezažil jsem za posledních 30 let to, že by někdo vydal zápis za oficiální, když to neodsouhlasí druhá strana. Čili na mě to dělá dojem, že to byla bouda,“ prohlásil stínový premiér a nepokrytě naznačil, že prezidentská kancelář měla prý na hnutí ANO nachystat léčku.

ANO nešťastná schůzka s prezidentem velmi bolí. Takhle to nejde, zlobí se Havlíček na Hrad

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám