Hlavní obsah

Po protikuřácké blamáži dostalo ANO půl miliónu od tabákové firmy

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pouhé dva dny poté, co Sněmovna neschválila vládní protikuřácký zákon, na transparentním účtu hnutí ANO přistálo půl miliónu od tabákové společnosti. Protikuřácký zákon spadl minulý týden ve středu pod stůl právě kvůli hlasování poslanců ANO. Nakonec pro něj nehlasovala ani třetina Babišových poslanců, protože předtím prošlo změkčení paragrafů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podezřele v tomto světle působí dar, který hnutí ANO obdrželo pouhé dva dny poté: 27. května na jeho transparentním účtu u Komerční banky přistálo pět set tisíc od společnosti Velta Plus EU, s. r. o.

Ta se podle obchodního rejstříku zabývá mimo jiné zpracováním tabáku a výrobou tabákových výrobků. Na svém webu píše, že vyrábí jakostní cigaretové tabáky a kuřácké doplňky. Společnost sídlí v Karlových Varech a jejím jednatelem je Dang Khoa Vu.

O tom, že poslanci ANO mohli být ve vleku tabákových lobbistů, když pro vládní zákon překvapivě nezvedli ruku, mluvil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který po hlasování ANO obvinil, že jeho poslanci nahráli tabákové lobby. [celá zpráva]

Vicepremiér a lídr ANO  Andrej Babiš odmítl, že by štědrý dar od tabákové společnosti měl něco společného s hlasováním. Dodal, že tuto firmu nezná.

Podle mluvčí ANO Lucie Kubovičové firma asi chtěla podpořit kandidátku na hejtmanku Janu Vildumetzovou.

Také společnost Velta Plus EU se vyjádřila, že dar ANO nesouvisí s protikuřáckým zákonem.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

„Pan jednatel se rozhodl podpořit ANO, protože z jeho hlediska mají nejlepší politický program. Se žádostí o podporu nás oslovilo víc politických subjektů,“ sdělila Právu asistentka jednatele Jana Havlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám