Hlavní obsah

Pero pro nového prezidenta ozdobí trikolora

V jihomoravské metropoli se v těchto dnech pracuje na vytvoření speciálního plnicího pera, kterým zvolený prezident Petr Pavel při inauguraci podepíše svůj prezidentský slib a ujme se úřadu.

Foto: Jan Handrejch

Text prezidentského slibu, který v roce 2013 podepsal Miloš Zeman.

Článek

Platinové pero se zlatým hrotem, charakteristické pro minulé prezidenty, vystřídají prvky s trikolorou.

„Rozhodli jsme se oslovit tuzemského výrobce Česká pera, který má malou manufakturu v Brně,“ řekla Právu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Přímo na míru této události vyrábí opravdu velmi krásný kus, který bude obsahovat i prvek s trikolorou a vyryté datum slavnostní schůze obou komor parlamentu,“ přiblížila.

Sázka na české tvůrce byla jasná, i kvůli symbolice. Důraz na českou stopu se ovšem kladl i v minulosti. Pro prezidenta Václava Klause vytvořila pro slavnostní akt inaugurace luxusní pero českobudějovická firma Koh-i-nor Hardtmuth.

S Pavlem půjde na Hrad i jeho ochranka

Domácí

Odhadovaná hodnota jednoho kusu z limitované edice byla kolem sto tisíc korun, při dražbě by se cena mohla vyšplhat i k milionu. Firma je nabízela i prezidentu Miloši Zemanovi, ten však dar odmítl.

Na peru bude i prvek s trikolorou a vyryté datum slavnostní schůze obou komor parlamentu
Markéta Pekarová Adamová

Po neblahé zkušenosti z roku 2003, kdy se musel Václav Klaus spolehnout na vlastní plnicí pero z kapsy svého saka, jelikož to na míru vytvořené při podpisu slibu nepsalo, bude letos vyrobeno i náhradní.

„Ano, i na to jsme mysleli. Takže se určitě nebude moci stát, že by se vloudila nějaká chyba a pero třeba nepsalo,“ dodala Pekarová Adamová.

Předchozí prezidenti si originální pera zpravidla ponechali. Otázkou zůstává, zda bude pero také osobním darem Petru Pavlovi nebo jeho prezidentské kanceláři.

Když převzal Václav Klaus pero jakožto osobní dar, musel ho také náležitě zdanit. Do moderního, ale slavnostního hávu by se měla proměnit i podoba samotného slibu, který zvolený prezident bude ve Vladislavském sále 9. března před zraky stovek hostů podepisovat.

Znění je dáno Ústavou, na tom se nic nemění. V minulosti se proměnil nepatrně pouze font písma na jednobarevném papíru.

Tentokrát by mělo dojít ke znatelnějším změnám. „Inauguraci prezidenta máme jednou za pět let, je to výjimečný okamžik, kterému má provedení slibu odpovídat,“ uvedla šéfka Sněmovny s tím, že bude řešen každý detail včetně toho, jakým písmem je slib napsán. Ve slavnostním a zdobném provedení bude i papír.

Inaugurace bude 9. března součástí společné schůze obou komor parlamentu, které se na přípravě včetně zmíněných detailů podílejí.

Pavel: Všechny zaměstnance na Hradě nevyměním

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám