Hlavní obsah

Penicilin je, ale nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od konce srpna dorazilo do Česka už víc než 200 tisíc balení penicilinu. Postupně se dostávají i do lékáren, které je neviděly mnoho měsíců. O velkých zásobách ale mluvit nemohou. Často dostanou jen zlomek toho, co si objednaly. S obavou tak farmaceuti vyhlížejí příští týdny. Čeká se prudké ochlazení a s ním i rychlý nárůst nemocných.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Balení penicilinu (ilustrační foto)

Článek

Minulý týden dorazilo do Česka 52 tisíc balení, což by podle propočtu předsedy Asociace velkodistributorů léčiv Jana Rohrbachera mělo znamenat 20 krabiček na každou lékárnu. Realita je sice jiná, ale příznivější než na začátku roku.

„Momentálně máme dokonce i sirupy pro děti, ale dlouho to tak nebylo,“ popsala Radana Budíková z lékárny v břeclavské poliklinice.

Jenom šest balení

Lék měly na skladě i lékárny v Moravskoslezském kraji. „Penicilin 1,2 přišel, ale jde pouze o šest balení. Předtím jsme ho neměli asi půl roku,“ uvedl lékárník z Hlučína u Ostravy David Lezna.

„Postupně jsou jednotlivé lékárny zaváženy, ale stále platí, že není možné si balení objednat, je to na příděl,“ řekl Právu předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel, který zastupuje asi čtyři stovky lékáren.

„Některé lékárny dostaly tři balení, některé pět, některé stále čekají,“ dodal pro Právo Hampel.

Válek: Některé velké farmaceutické firmy se vymkly kontrole

Domácí

Problém vidí hlavně v tom, že zvýšená nemocnost v některých regionech není adekvátně pokryta ani zásobou léků v tamních lékárnách.

Nemocných bude přibývat

Respirační nemoci jsou na vzestupu, byť to nebývale teplé počasí zbrzdilo.

Podle dat Státního zdravotního ústavu se teď šíří nejvíc covid a rhinoviry. Situace se zatím nevymyká předešlým rokům a je jasné, že bude nemocných přibývat.

„Modely ukazují, a platí to i pro chřipku, že s nástupem podzimního období dojde k násobnému navýšení počtu nákaz,“ předeslal šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Levé ramínko, pravé ramínko. Nechte se očkovat jako já, vyzývá Válek

Domácí

Zásoby penicilinu ale nechtějí mít lékárny kvůli covidu, chřipce ani RS virům, u kterých jsou jim antibiotika k ničemu, ale kvůli bakteriálním infekcím dýchacích cest, které nastupují hned po nich. „Na to musíme být připraveni,“ zdůraznil Hampel.

Ani do lékárny v Třebenicích na Litoměřicku slibovaných 20 balení nepřišlo, několik kusů ale mají. „Předtím třeba půl roku nebyl, teď jsme dostali příděl,“ popsal lékárník Daniel Šturm. Peniciliny pro dospělé dorazily i do lékárny v Krupské ulici v Praze 10. Nouze je ale stále o dětské sirupy, mají pouze dva.

Zásoby v ostroměřské lékárně na Jičínsku podle lékárnice Sylvy Páblové potřeby 1400 obyvatel nepokryjí. „Dětské sirupy nejsou několik posledních měsíců,“ podotkla. I ona má obavu z nastupující sezony respiračních nemocí.

„Jakmile propukne, jsme okamžitě bez penicilinu, a co je horší, nemáme šanci ho jako dřív okamžitě získat. Bylo běžné, že jsme ho měli druhý den po objednávce na pultě. Na to můžeme zapomenout. Jako zastrčená lékárna máme ztíženou pozici, trochu mimo zájem velkých prodejců,“ řekla Páblová. V řetězcích a velkých nemocničních lékárnách je situace lepší. Například ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze mají celkově zásobu asi na šest týdnů, v přepočtu zhruba 250 balení úzkospektrého penicilinu v tabletách a 70 balení sirupů pro děti.

Výroba penicilinu v Evropě se firmám nevyplatí, varuje asociace

Domácí

Do konce listopadu přislíbil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ještě dalších 175 tisíc krabiček penicilinu. S nerovnoměrným rozdělováním prý ale nic nezmůže a odvolává se na novelu zákona o léčivech, která se projednává ve Sněmovně. „Zákon nařídí dodávat lék, dodávat nejenom penicilin, ale každý z těch léků, kde bude ohrožení, kde bude problém, do každé z lékáren,“ řekl Válek.

Na penicilin se pacienti ptají. A není výjimkou, že si zkoušejí balení sehnat do zásoby. „Je dost těch, kteří by ho rádi získali bez receptu. Ale požadavek předpisu nelze obejít,“ zdůraznila lékárnice v centru Jihlavy.

Před bezdůvodnými zásobami varovali už začátkem roku lékaři i infektologové. Podle politiků to přispívalo k nedostupnosti.

Vyšší doplatky

Za dlouhodobým nedostatkem penicilinu bylo omezení ve výrobě, vysoká nemocnost lidí i problémy s cenou. Jako důvod pro přerušení dodávek to uvedla jedna ze tří firem, které penicilin Česku zaváží.

Po dohodě se Státním ústavem pro kontrolu léčiv se od poloviny září maximální povolená cena za balení navýšila na 155,76 koruny, což znamená i vyšší doplatek.

Oproti původním dvaceti korunám teď pacienti mohou doplácet až 120 korun.

Lákají i na Pirka. SÚKL varuje před lékovými šmejdy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám