Hlavní obsah

Lákají i na Pirka. SÚKL varuje před lékovými šmejdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inzerát sliboval léky na vysoký tlak, cukrovku nebo třeba cholesterol. Ve skutečnosti ale přišly tablety obsahující úplně jiné látky, v lepším případě vitaminy a vlákninu. Na podvodné praktiky lékových šmejdů ve čtvrtek upozornil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při nákupu léčiv mimo lékárny se lidé vystavují zdravotnímu riziku. Nemohou mít záruku, že je kupovaný lék bezpečný a obsahuje, co má.

Ústav varuje hlavně před nákupy v tržnicích nebo na internetu „za akční ceny“, slibující „zaručené vyléčení“. Minulý týden v pražské tržnici SAPA našli celníci 89 kusů nelegálně obchodovaných léčiv. Prodejcům hrozí až dvacetimi­lionová pokuta.

Strategie podvodníků jsou velmi promyšlené. U nabídek nejde většinou najít jméno výrobce léku ani provozovatele, a pokud ano, často je falešné. Dostupné bývá jen telefonní číslo a objednávkový formulář.

Z Česka byly nelegálně vyvezeny léky za desítky milionů. SÚKL podal trestní oznámení

Domácí

„Všem pacientům doporučuji, aby takové výrobky neobjednávali. Pokud máte zdravotní obtíže, důvěřujte svému lékaři a poraďte se s ním,“ vyzvala ředitelka SÚKL Irena Storová.

Podvodníci se nebojí zneužít známé osobnosti k vytvoření falešné reklamy. Na policii se kvůli tomu obrátil i kardiochirurg Jan Pirk. Jeho jménem doporučují podvodníci „zázračný lék“ na odvápnění cév.

Všechny informace jsou podle Pirka smyšlené, některé dokonce nelogické a odborností je Pirk chirurg, tudíž se v lécích nevyzná tak jako internista.

„Hrozně mě to trápilo, protože tam někdo může dát klidně jed,“ svěřil se Pirk. Systém je podle něj tak promyšlen, že poprvé může člověk na číslo zavolat a udělat objednávku, podruhé, když chce věc reklamovat, se už ale nedovolá.

Loni 25 pokut

Přijít mohou lidé i o peníze, platba se zpravidla žádá předem. Léky na předpis se navíc nemohou prodávat na internetu, jde to jen u volně prodejných léků.

Za loňský rok uložil SÚKL 25 pokut za nelegální zacházení s léčivy za přibližně půl milionu korun. Letos padlo už 10 pokut za 138 tisíc korun, ve dvou desítkách případů pokračuje přestupkové řízení.

Podezření na nelegální nabídky mohou lidé hlásit na stránkách SÚKL. Ústav může požádat i o zablokování podvodných webů. Od loňska k tomu přistoupil v 151 případech.

V inzerci na webu lze sehnat smrtelný jed používaný při popravách

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám