Hlavní obsah

Stěžují si, a přitom nechtějí jednat. Pavel je z ANO zklamán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel v pátek vyjádřil zklamání z chování zástupců opozičního hnutí ANO, kteří zrušili svou účast na pondělním společném jednání prezidenta se zástupci koalice a opozice. Hnutí ANO si přitom opakovaně v minulosti stěžovalo, že jeho členové nebývají přizváni k diskusi nad důležitými tématy.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě, 28. března 2024. Na snímku Marian Jurečka, Petr Pavel, Karel Havlíček a Alena Schillerová

Článek

Pavel, který se pasoval do role moderátora debaty mezi koaličním a opozičním táborem u tohoto „celospolečensky velmi důležitého“ tématu, další jednání považuje za bezpředmětné.

„Termín pondělního jednání i jeho obsah byl odsouhlasen všemi na minulé schůzce a zrušení dopisem ve čtvrtečních odpoledních hodinách (prezident) považuje za nekonstruktivní. Další rozhovory v současném formátu považuje prezident po veřejných výstupech představitelů hnutí ANO k tématu a po zaslání dopisu za bezpředmětné a pozici ANO k tématu důchodů za dostatečně zřejmou,“ uvedl Hrad v tiskové zprávě.

ANO zrušení své účasti na jednání primárně zdůvodnilo tím, že pětikoalice reformu přijme bez ohledu na jednání s opozicí. „Pan premiér opětovně tvrdil, že vláda prosadí změny i bez nás. Jestliže chce někdo jednat a dopředu vysílá tento signál, tak si zmenšuje manévrovací prostor. Z našeho pohledu tedy není o čem jednat, nikomu nebudeme dělat stafáž,“ zdůvodnil v pátek rozhodnutí první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Schillerová odmítla prodlužování důchodového věku, Jurečka doufá v kompromis

Ekonomika

Odmítl zároveň, že by zrušení účastní na pondělní schůzce jakkoliv mířilo proti prezidentu Pavlovi. Podle Havlíčka ANO krok v dopise zdůvodnilo a nabídlo prezidentovi, že pokud bude chtít, tak se mohou setkat a zástupci hnutí mu znovu vysvětlí svůj pohled a výtky.

Podle něj navíc byl výsledek březnové hradní schůzky „dezinterpretován“. „Už na té tiskové konferenci paní Schillerová řekla, že změna odchodu věku do důchodu není cestou, kterou bychom chtěli jít. Když někdo řekne, že to není cestou, tak je to, myslím, jasné, byť jsme to říkali korektně,“ dodal.

Podle Schillerové je reforma, kterou označila za „paskvil“, neopravitelná a zvyšování věku do důchodu je pro ANO „nepřekročitelná otázka“. Pokud bude ANO v příští vládě avizovala, že důchodová pravidla reformuje a část z nich zruší.

Spor o výsledek jednání

Aktéři se k debatě nad připravovanou důchodovou reformou sešli 28. března. Po jednání na společné tiskové konferenci Pavel oznámil, že se místopředsedové hnutí Karel Havlíček a Alena Schillerová shodli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), že se v budoucnu bude muset věk odchodu do důchodu prodlužovat.

„Shodli jsme se na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnosti prodlužovat,“ uvedl tehdy po jednání prezident. „Je to naprosto nezbytný parametr,“ dodal zatímco po jeho boku mlčky postávali další účastníci jednání.

ANO odmítá sdělit svou verzi důchodové reformy

Domácí

Schillerová tehdy myšlenku zvyšování věku odchodu do důchody neodmítala, opatrně ji připouštěla. Vyžádala si k tomu ale data. Do vyjednávání ale o pár dní později hodil vidle šéf ANO Andrej Babiš, který prohlásil, že ANO je zásadně proti zvyšování důchodového věku.

Jurečku to mrzí

„Mě mrzí ten přístup hnutí ANO k tak důležitému tématu. Je to tak klíčové, zásadní téma pro budoucnost této země, že bych čekal, že zvítězí odpovědnost nad politikařením a marketingovým naháněním hlasů,“ uvedl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), přičemž podle něj ještě v neděli Schillerová se schůzkou počítala.

„Z mého pohledu je tady moment, kdy hnutí ANO nebo jeho zástupci hází do důchodové reformy vidle, nechtějí o ní dále jednat, což mě mrzí. Já jsem stále otevřen tomu, že pokud se přístup opozice změní, tak do druhého čtení důchodové reformy je stále možnost jednat,“ dodal. Vládě hodlá reformu penzí předložit 30. dubna.

Jurečka byl prý otevřený kompromisu s opozicí. „Mrzí mě, že jsme se dohodli, že obě dvě strany dodají konkrétní podklady. Já jsem ty podklady za ministerstvo práce dodal. A čekal jsem, že je dodá i hnutí ANO. Ale já jsem žádné podklady nedostal, a pokud se nepletu, tak žádné podklady od hnutí ANO nebyly zaslány ani Kanceláři prezidenta,“ poznamenal.

Podle odborníků je důchodová reforma nezbytná, protože současný systém je vzhledem k demografickému vývoji neudržitelný.

ANO rozporuje zápis z Hradu. S ničím jsme nesouhlasili, tvrdí Havlíček

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám