Hlavní obsah

ANO rozporuje zápis z Hradu. S ničím jsme nesouhlasili, tvrdí Havlíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovní přestřelka ohledně průběhu schůzky zástupců ministerstva práce a hnutí ANO, kterou před týdnem na Hradě uspořádal prezident Petr Pavel k důchodové reformě, se ve čtvrtek dostala do dalšího dějství. Poté, co se Hrad ohradil vůči výrokům šéfa ANO Andreje Babiše, podpořil svého stranického šéfa místopředseda hnutí Karel Havlíček. Prezidentova slova o shodě na nezbytnosti zvyšování věku odchodu do penze prý nekorespondují s postoji ANO. Požaduje změnu zápisu ze schůzky na Hradě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Havlíček a Alena Schillerová

Článek

Schůzka se konala už minulý čtvrtek a zástupci ANO proti prezidentově interpretaci zpočátku nijak intenzivně nevystupovali. Po velikonočních svátcích se ale vrátil z dovolené u moře předseda hnutí Babiš a ve středu ve videu zveřejněném na Facebooku kategoricky odmítl možnost zvyšování věku odchodu do důchodu, ač na tom na Hradě byla podle prezidenta shoda.

Pavel po jednání doslova uvedl: „Shodli jsme se i na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnosti prodlužovat.“

K tomu místopředsedkyně ANO Alena Schillerová dodala, že je třeba se seznámit s připravovaným materiálem ministerstva a na jeho základě způsob zvyšování věku odchodu do důchodu nastavit.

Podaná ruka má platit
ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka k postojům ANO ohledně zvyšování věku odchodu do důchodu

To následně razantně odmítl Babiš, který zveřejnil video, v němž tvrdí, že hnutí „je zásadně proti“.

Pavel se ohradil proti Babišovi: Za výroky o změnách v důchodech si stojím

Domácí

Hrad proto zúčastněným připomněl, že jednání byli přítomni nejen politici, ale 15 osob a z jednání vznikl zápis. „Všechno, co následně padlo na tiskové konferenci, bylo s účastníky na jednání dohodnuto a odsouhlaseno,“ uvedla kancelář prezidenta.

Havlíček ve čtvrtek po jednání stínového kabinetu hnutí ANO tvrzení Hradu zpochybnil.

„My jsme potvrdili, že ten systém je těžko udržitelný, ale neodsouhlasili jsme zvýšení odchodu věku do důchodu,“ řekl ve čtvrtek Havlíček a dodal, že ministerstvem předložený podklad ANO „rozporovalo“, ale zároveň „akceptovalo“, že se seznámí s jiným, „kvalifikovaným podkladem“.

Babiš hází vidle do vyjednávání ANO s vládou o důchodové reformě

Domácí

„Nás překvapila rétorika pana prezidenta, že je shoda. Protože to, že se kategoricky nevymezíme a jsme připraveni projít nové podklady, ještě neznamená, že s něčím souhlasíme,“ řekl Havlíček, aniž by vysvětlil výroky kolegyně Schillerové.

Ta zvyšování věku nevylučovala přímo na tiskové konference po schůzce s Pavlem, kde prezident mluvil o shodě. „Pokud tomu budou odpovídat tvrdá data a analýza, kterou si dělá MPSV každých pět let, tak ano,“ odvětila podle Blesku v rozhovoru na dotaz, jestli je tedy pro, aby se zvýšil věk odchodu do důchodu.

ANO se podle Havlíčka ohradilo i proti obsahu zápisu z jednání. „V tom zápise stálo, že jsme si to každý vykládali jinak, že je na zvýšení věku odchodu shoda. My jsme obratem reagovali a dali jsme zásadní připomínku a jasně jsme uvedli, že ‚zástupci ANO a MPSV se neshodli ani na způsobu, ani na nezbytnosti zvyšování věkové hranice odchodu do důchodu‘,“ dodal Havlíček podle něhož bylo hnutí přislíbeno, že nejasnosti se vyjasní na dalším jednání.

Schillerová, která po jednání s prezidentem zvyšování věku odchodu do důchodu připustila, se ve čtvrtek k tématu nevyjádřila. Dříve uvedla, že případné zvyšování věku odchodu do penze „musí vyplynout z dat“, které by mělo předložit ministerstvo.

Jurečka: Pár dnů a všechno je jinak

Nad změnou postoje se ve čtvrtek pozastavil i doposud zdrženlivý ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Podaná ruka má platit. Na jednáních s prezidentem a ANO byla shoda na nutnosti navýšení věku odchodu do důchodu. Zástupci ANO to nijak nerozporovali ani na tiskové konferenci. Stačilo pár dnů a už je to zase jinak. Takhle se shoda na největší reformě hledá opravdu těžko,“ konstatoval. Od ANO nicméně dále očekává konkrétní návrhy.

„Nelze ale stále dokola přicházet jen s kritikou bez alternativy a pak se ještě popřít,“ uzavřel.

Pavel: ANO a koalice se shodly na zvyšování věku odchodu do důchodu

Domácí

Výběr článků

Načítám