Hlavní obsah

Schillerová odmítla prodlužování důchodového věku, Jurečka doufá v kompromis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová se v neděli znovu vrátila k debatě o tom, zda se její hnutí s vládou shodne na důchodové reformě. Aktuálně je ANO proti tomu, aby se věk odchodu do penze zvyšoval, byť po schůzce na Hradě nastínil prezident Petr Pavel možnou shodu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se i tak bude pokoušet o kompromis.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Alena Schillerová (ANO)

Článek

„Na březnovém jednání s vládou a prezidentem žádná shoda o prodloužení věku pro odchod do důchodu dohoda nebyla. A já to nyní rozseknu: my s prodloužením věku pro odchod do důchodu nesouhlasíme a s tímto půjdeme i na následující jednání,“ řekla Schillerová v České televizi. Toto jednání by se mělo uskutečnit 22. dubna.

Její vyjádření o březnové schůzce je naprosto v rozporu se slovy prezidenta i dalších účastníků jednání. Pavel tehdy prohlásil, že se aktéři na potřebě zvýšit věk odchodu do důchody shodli. Schillerová přímo po schůzce tehdy nezbytnost zvyšování věku odchodu do důchodu neodmítla a tvrdila, že k tomu potřebuje znát data.

V době svého ministerského působní Schillerová zvyšování odchodu věku do důchodu obhajovala. Během dvou volebních období ve vládě ANO důchodovou reformu nepředložilo a odmítá svou verzi sdělit i nyní.

ANO odmítá sdělit svou verzi důchodové reformy

Domácí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) již dříve říkal, že prodloužení vnímá jako jeden ze základů své reformy. Ta počítá s tím, že by se věk prodlužoval až o dva měsíce za rok podle toho, jak by se vyvíjel věk dožití. Nyní by se měl zastavit důchodový věk v roce 2035 na 65 let pro většinu lidí. Tuto hranici by reforma prolomila.

Jurečka prodloužení odůvodňuje tím, že porostou výdaje na důchody. „Pokud dnes nebudeme dělat nic, tak v roce 2050 reálně hrozí, že systém bude ročně v deficitu pěti procent HDP. To je v dnešních cenách minus 350 miliard korun. Reformou spějeme k tomu, že by deficit mohl být mezi 1,5 až dvěma procenty. Minimálně tři procenta tedy reformou stahujeme,“ řekl nedávno v rozhovoru pro Novinky.

Jurečka: Reformu musím předložit

Podle Schillerové jsou propočty jeho ministerstva údajně špatné, nezapočítává se do nich například spotřeba důchodců, která pomáhá ekonomice. „Nyní bychom v tom peaku, kdy budou nejvyšší výdaje, vydávali o tři procenta HDP více, což jednoznačně zvládneme, pokud poroste ekonomika o dvě procenta,“ řekla Schillerová. Podle ní důchodový věk nezvýší ani příští vláda, pokud v ní bylo hnutí ANO.

„Musím říct, jsem zodpovědný za to, aby se měli dobře nejenom současní důchodci, ale i jejich děti a vnoučata,“ okomentoval to nyní v České televizi Jurečka s tím, že je v situaci, kdy je zodpovědný za budoucnost této země a reformu musí předložit. Bude se proto na jednání na Hradě pokoušet o kompromis.

„Počkám do 22. dubna, na čem se dohodneme,“ dodal.

Premiér Petr Fiala (ODS) však už na sobotním kongresu své strany avizoval, že koalice reformu prosadí. „Chci vám naprosto vážně říci, že tato vláda důchodovou reformu prosadí, ať už k tomu opozice hlasy dá, nebo ne. Je to jeden z hlavních slibů této vládní koalice. A my tento slib našim voličům splníme. I kdybychom měli v Poslanecké sněmovně bydlet a přespávat,“ řekl.

Babiš hází vidle do vyjednávání ANO s vládou o důchodové reformě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám