Hlavní obsah

Pavel vyhověl ANO, s lídry se sejde k důchodové novele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucí prezident Petr Pavel vyhověl žádosti opozičního hnutí ANO o schůzku k průběhu sněmovního jednání o důchodech. Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová ve středu novinářům řekla, že ji spolu s místopředsedou ANO Karlem Havlíčkem Pavel přijme příští středu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zvolený prezident Petr Pavel

Článek

Schillerová kritizovala, že sporné snížení červnové valorizace důchodů ve středu schválil Senát, selhal podle ní jako pojistka ústavnosti.

Lídři ANO chtějí Pavlovi popsat, jak vypadalo sněmovní jednání, ale také mu sdělit věcné argumenty proti předloze, uvedla Schillerová. O písemné žádosti o schůzku s nastupujícím prezidentem informovala v úterý. „Odpověď jsme dostali před chvílí, prezident Pavel nás přijme 15. března, tuším v 09:00,“ řekla.

Pavel dříve oznámil, že svůj postoj k novele sdělí až po prezidentské inauguraci, která je na programu ve čtvrtek. Před týdnem uvedl, že jako občan má pochybnosti o některých aspektech novely, na které upozorňují i odborníci.

Pavel k valorizaci důchodů: Jako občan mám pochybnosti

Domácí

Do legislativního procesu ale zatím nechtěl svými výroky zasahovat. Schillerová neví, zda se schůzka uskuteční až poté, co se Pavel k novele vyjádří. „To je naprosto na něm. Nemyslím si, že někdy řekl, že se vyjádří přesně 10. března,“ uvedla.

Budoucí prezident zůstal podle Schillerové „poslední nadějí“, když jako jediný může „zvůli hanebného zákona zastavit“. Pokud by předpis vetoval, opozice podle Schillerové udělá vše pro to, aby zákon nebyl schválen včas.

Pro schválení vládní důchodové novely, jejíž projednávání ve Sněmovně provázely vleklé obstrukce opozičních hnutí ANO a SPD, hlasovalo dnes 48 členů frakcí vládní koalice ze 72 přítomných senátorů. „Senát selhal jako pojistka ústavnosti a demokracie. Ukázal, že je prodlouženou rukou vládní pětikoalice,“ uvedla Schillerová.

Senátoři nakonec kývli na spornou novelu k valorizaci důchodů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám