Hlavní obsah

Pavel k valorizaci důchodů: Jako občan mám pochybnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jako občan mám pochybnosti, řekl v pondělí na tiskové konferenci k plánovanému snížení valorizace důchodů zvolený prezident Petr Pavel. Své stanovisko k plánované novele zákona řekne až 10. března, protože v tu dobu už bude oficiálně prezidentem, den předtím bude mít inauguraci. Sněmovna snížení valorizace důchodů projedná v úterý.

Živě: Tisková konference Petra PavlaVideo: ČTK

 
Článek

„Není nic zvláštního na tom, že i občan Petr Pavel má pochybnosti o některých aspektech navrhovaného opatření. Mezi ty aspekty patří jak možná retroaktivita, tak stav legislativní nouze, o tom není pochyb,“ řekl k chystanému omezení valorizace důchodů Pavel.

Průměrná starobní penze by se měla podle vládní předlohy v červnu zvednout o 760 korun, podle nynějších pravidel valorizace by to ale mělo být až o 1770 korun. Vláda chce ale šetřit a neprohlubovat zadlužení. Snížení chce projednat ve stavu legislativní nouze.

Zvolený prezident zároveň zdůraznil, že problematiku konzultoval s řadou odborníků na ekonomii, finance či ústavní právo. Ti mají podle Pavla o retroaktivitě či stavu legislativní nouze také pochyby. „Vzhledem k tomu, že v úterý začíná legislativní proces, budu ho pozorně sledovat, abych k němu mohl zaujmout jasné stanovisko,“ řekl. S odborníky se bude scházet i nadále.

Svůj názor na novelu ale říct v pondělí nechtěl. „Jasné stanovisko ode mě uslyšíte, předpokládám, 10. března,“ slíbil Pavel. V tu dobu bude už oficiálně prezidentem, den předtím totiž bude mít inauguraci.

„Aleši, tvůj spacák.“ ANO chce bránit změně valorizace penzí obstrukcemi i ústavní žalobou

Domácí

Že by zákon nevetoval ani nepodepsal a nechal uplynout lhůtu 15 dnů na prezidentské veto, prý ale neplánuje. „To by bylo alibistické. Je férové to buď podepsat, nebo vetovat,“ zdůraznil.

Sněmovna se k omezení valorizace důchodů sejde na mimořádné schůzi v úterý. Opozice avizovala, že chystá „obstrukční peklo“, které by prý mělo trvat minimálně do pátku 3. března. Pokud vládní koalice novelu schválí, ANO podá ústavní žalobu.

Kabinet žádost o vyhlášení stavu legislativní nouze zdůvodnil hrozbou značných hospodářských škod.

Na možnou retroaktivitu upozorňuje jak opozice, tak i ústavní právníci. „Podle mého soudu je rozhodné, kdy vznikl nárok na valorizaci. Pokud už vznikl, potažmo vznikl v určité výši, kterou nařízení vlády pouze ozřejmí, může tu být problém retroaktivity,“ upozornil například právník Jan Kysela. Pokud však nárok vzniká až později a pravidla se změní do té doby, o retroaktivitu by jít nemuselo.

Tisíce lidí v Praze vyjádřily podporu Ukrajině. Vystoupil Petr Pavel a velvyslanec ohromil češtinou

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám