Hlavní obsah

Pavel nevyloučil, že bude znovu kandidovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel nevyloučil, že se za čtyři roky pokusí obhájit prezidentský mandát. Řekl to v pátek v rozhovoru pro Českou televizi. Bude podle něj záležet na politické a společenské situaci a také na tom, zda bude mít podporu rodiny. Dříve Pavel několikrát zopakoval, že funkci už obhajovat nechce.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Petr Pavel

Reklama

Článek

„Myslím, že je to na četnosti mých aktivit vidět, že nešetřím síly na co nejdelší období. Ale uvidíme, jaká ta situace bude za čtyři roky,“ řekl Pavel v rozhovoru, který vznikl u příležitosti ročního výročí ve funkci.

„A priori by člověk neměl vylučovat nic,“ řekl na dotaz moderátora, zda může kandidaturu vyloučit. Záležet prý bude na podpoře rodiny.

Jeho žena Eva v rozhovoru uvedla, že by kandidaturu manžela podpořila, pokud by cítila, že má podporu ve společnosti.

Byl by to geriatrický park. Pavel znovu řekl, že na prezidenta už asi kandidovat nebude

Domácí

„Pět let je až až“

Dříve přitom Pavel několikrát zopakoval, že post už obhajovat zřejmě nebude. Naposledy tak učinil v lednu během návštěvy Plzeňského kraje, když debatoval s lidmi ve Stříbře.

„Mám za to, že jeden pětiletý mandát, když ho člověk dělá naplno, je až dost,“ prohlásil. Dodal, že je potřeba, aby se i v nejvyšších funkcích objevovala vždycky čerstvá krev.

Nerad by si prý také zopakoval předvolební období. „Jedno mi úplně stačilo. Abych si tím prošel ještě jednou, to moc chuti nemám,“ přiznával. Podobně hovořil loni v březnu v podcastu Kecy a politika. „Pět let je až až,“ prohlásil tehdy.

Pavel v pátek znovu podpořil uvedení eura a řekl, že pod jednání s koalicí a opozicí vidí možnost, že by se strany shodly na penzijní reformě.

Dál se chce soustředit na priority, které si určil, tedy funkční ústavní soud, prozápadní politiku a komunikaci s ústavními činiteli. I to, jak se mu je bude dařit naplňovat, podle něj bude hrát roli v tom, zda se pro další kandidaturu rozhodne.

Vondrák s Macurou jsou i dnes rádi, že podpořili Pavla na úkor Babiše

Domácí

Chce moderovat diskuzi o reformě

Pavel také řekl, že chce moderovat diskusi vlády a opozice nad sporným návrhem důchodové reformy. Plánuje přizvat experty.

Nedávno se sešel s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a zástupci opozičního hnutí ANO. Podle něj je šance na kompromis a hodlá svolat společné jednání.

Pavel také ocenil, že se otevřela debata o přijetí eura, protože rozptyluje mýty kolem přijetí jednotné měny.

Pavel: Peníze na munici pro Ukrajinu jsou kompletní

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám