Hlavní obsah

Pavel připustil, že nebude znovu kandidovat: Pět let je až až

Bylo by rozumné, aby v (prezidentské) funkci člověk strávil jedno volební období. V podcastu Kecy a politika to řekl zvolený prezident Petr Pavel. „Pět let je až až,“ prohlásil. Poprvé tak připustil, že by se nemusel podruhé o funkci hlavy státu ucházet.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zvolený prezident Petr Pavel

Článek

„Myslím, že by bylo rozumné, aby zrovna v takovéto funkci člověk trávil jedno volební období,“ řekl v podcastu.

A následně to na doplňující dotaz novinářů ještě zdůraznil. „Bylo by dobré, aby člověk byl pouze jedno období v takovéto funkci,“ potvrdil.

„Celkem logicky, když jsou dvě volební období, prezident může mít snahu se v tom prvním chovat tak, aby byl zvolen v druhém, a to druhé si užít. Já vím, že se to nemusí některým lidem líbit, ale já si myslím, že na to, vykonávat takovou funkci plnohodnotně na sto procent, je těch pět let až až,“ vysvětlil svůj postoj.

Pavlova inaugurace: Oběd se Zemanem, složení slibu, mše či zdravice občanům. Na Hradě začne úřadovat až po kontrolách

Domácí

A doplnil, že změna Ústavy – aby bylo povoleno jenom jedno volební období – by za tímto účelem byla těžká. „Ale věci by to mohlo prospět,“ míní.

Pavel tak jen několik dní před plánovanou inaugurací připustil, že by nemusel znovu kandidovat. Na rozhodnutí o tom, zda se bude ucházet znovu o post hlavy státu, má ale dalších zhruba pět let.

V lednových prezidentských volbách Pavel přesvědčivě porazil šéfa hnutí ANO a expremiéra Andreje Babiše, získal 58,32 procenta hlasů. V čele státu vystřídá pod deseti letech Miloše Zemana.

Ještěže už jde do p*dele. Zemanova téměř poslední slova ve funkci opět vyvolala vlny

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám