Hlavní obsah

Pavel po setkání se Zemanem: Požádal jsem ho, ať už nečiní žádná zásadní rozhodnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V lánském zámku se v pondělí dopoledne setkali končící prezident Miloš Zeman a jeho nástupce Petr Pavel. Ten na místo dorazil krátce před 11. hodinou. Řešili předávání úřadu, k němuž dojde začátkem března. Pavel Zemana požádal, aby už nečinil žádná zásadní rozhodnutí. Tiskový brífink zvoleného prezidenta nabídly Novinky živě.

Živě: Petr Pavel po schůzce s Milošem ZemanemVideo: Novinky

 
Článek

„Jsem rád, že se to jednání uskutečnilo, i když s jistým zpožděním, ale to nijak neubralo na věcnosti a vstřícnosti. Měl na srdci tři body. Vše jsme si probrali, měli jsme na některé věci různé názory, dokázali jsme si je kultivovaně říct a rozejít se,“ řekl po setkání zvolený prezident Petr Pavel.

Podle něj Zeman chtěl hovořit o názorech na výsledek voleb či pravomoci přímo voleného prezidenta. „Viděl určité dilema, jestli být prezidentem, který má být pouze vykonavatelem toho, co navrhne parlament, nebo jestli je také hráčem, který může do procesu vnést něco svého,“ řekl.

Zeman Pavlovi poskytne zprávu NKÚ

Probrali také Pavlovy výhrady k fungování Kanceláře prezidenta republiky, které Pavel dlouhodobě kritizuje a chtěl například ještě před převzetím úřadu audit či kontrolu hradních prostor proti odposlechům.

Pavel má doložit obvinění směrem k Zemanovi a jeho úřadu, zní z Hradu

Domácí

Zeman podle Pavla prý vyjde vstříc žádosti o poskytnutí protokolů z šetření Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Nově zvolený prezident Pavel také Zemana požádal o to, aby už nečinil žádné zásadní rozhodnutí. Dříve se spekulovalo o tom, že by Zeman mohl ještě jmenovat nového předsedu Ústavního soudu, ačkoliv jeho mandát skončí několik měsíců po Pavlově inauguraci. Zeman však přislíbil premiéru Petru Fialovi (ODS), že tak neučiní. Nyní to Zeman zopakoval, ale „zdůraznil“, že podle některých právních názorů na to má právo.

Padla také žádost o větší součinnost prezidentské kanceláře vedené Vratislavem Mynářem k budoucí šéfce Janě Vohralíkové, například ohledně personálního složení či potřebných dokumentů.

Pavel končícího prezidenta Zemana pozval na svou inauguraci. Předal také žádost Pavlovy manželky a budoucí první dámy Evy Pavlové o setkání s Ivanou Zemanovou.

Příjezd Petra Pavla do LánVideo: ČTK

Termín schůzky navrhl Pavel. Od voleb uběhly dva týdny. Po celou dobu mezi oběma muži probíhala jakási „přetlačovaná“. Dosluhující hlava státu Miloš Zeman tvrdila, že stanovení termínu schůzky je na Pavlovi, a Pavel zase, že by tak měl učinit Zeman jakožto úřadující prezident.

Pětiletý mandát prezidenta Miloše Zemana končí 8. března, následující den proběhne inaugurace nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. Ten na konci ledna zvítězil ve druhém kole prezidentských voleb nad svým protikandidátem šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, a to s rekordním počtem hlasů přes 3,35 milionu.

Foto: Archiv KPR

Prezident Miloš Zeman přijal svého nástupce Petra Pavla

Pavel po zvolení nasadil poměrně vysoké pracovní tempo a setkával se s řadou odborníků nebo už dal desítky rozhovorů do českých i zahraničních médií. Minulý týden měl dovolenou. Kromě setkání se Zemanem má tento týden, od středy do čtvrtka, také v plánu vyrazit do Karlovarského kraje.

Očima Saši Mitrofanova: Moranu je příjemné hodit do řeky, ale zima přijde znovu

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám