Hlavní obsah

Pavel má doložit obvinění směrem k Zemanovi a jeho úřadu, zní z Hradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentská kancelář se v pátek ohradila proti údajným „závažným obviněním směrem k prezidentu republiky a prezidentskému úřadu“, která měl po setkání s šéfem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou vznést budoucí prezident Petr Pavel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Kancelář prezidenta republiky konstatuje, že prezident republiky Miloš Zeman nebyl ze strany BIS, jiné zpravodajské služby nebo Policie ČR informován o žádném bezpečnostním riziku v tomto smyslu,“ stojí v prohlášení, které zveřejnil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Pavel zmínil riziko možných odposlechů a hovořil o nutnosti „hloubkového úklidu“ a potřebě auditu. Zmínil rovněž výhrady k fungování ochranné služby.

Hrad v pátek zareagoval prohlášením, že pokud dostala budoucí hlava státu „podobné informace“, měla by být záležitost prošetřena.

Pavel se na Hradě obává odposlechů. Bude chtít kontrolu

Domácí

„Zdá se, že někdo rozehrává nebezpečnou hru s ústavními institucemi, selektivně jim předkládá domněnky a podezření nebo je naopak zatajuje. Součástí jsou informační úniky do vybraných médií a k vybraným politikům,“ uvedl mluvčí s tím, že se jedná o nepřijatelnou a nezákonnou situaci.

Zeman BIS dlouhodobě kritizoval a jejího šéfa Koudelku několikrát odmítl povýšit do generálské hodnosti, ačkoliv mu to vláda navrhovala. Pavel avizoval, že s Koudelkovým povýšením počítá.

Zeman s Pavlem se zatím od Pavlova zvolení nesetkali.

Další audit na Hradě je do Pavlovy inaugurace nereálný, řekl šéf NKÚ

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám