Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Moranu je příjemné hodit do řeky, ale zima přijde znovu

Na sociálních sítích je vidět nejedno oznámení, že rozloučením se zimou a dnem radosti bude pro pisatele nikoli začátek astronomického jara, ale 9. březen, kdy bude slavit s dobrou náladou a dobrým pitím.

Foto: Milan Malíček
Článek

Není složité dovtípit se, proč zrovna datum inaugurace nové hlavy státu je pro značné množství spoluobčanů důvodem k oslavám. Navazuje to na starý psychologický efekt, který prapředkové vyjádřili vynášením Smrtky a vítáním jara, hozením Morany do vody či jejím spálením. Lidé, kteří budou slavit 9. března, symbolicky hodí do vody či spálí dva předchozí prezidenty České republiky, Václava Klause a Miloše Zemana.

Důkaz, že se tato nálada dostala nejen mezi občany, kteří nejsou organizováni v politických stranách, ale také do usnesení partajního sněmu, přinesl o víkendu sjezd Strany zelených. Jedna z rezolucí totiž praví: „Energetickou krizi uměle vyvolalo Rusko. Spoluviníky jsou ale i ti, kteří nadřazovali ekonomiku nad lidská práva a za zájmy Ruska otevřeně lobbovali, přičemž k těm nejviditelnějším patří prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman.“

Na rozdíl od partají a jejich funkcionářů, kteří se přece jen snaží zachovat dekorum a zmíněné politiky vyprovázejí ve více či méně zdrženlivých výrazech, četní uživatelé sociálních sítí si servítky neberou. Lze se dozvědět o jejich vztahu k dotyčným mnohé nepěkné věci. I návrhy ošklivých procedur, kterým by tyto dva vysloužilé pány podrobili, kdyby k tomu měli puvoár.

Naštěstí ho nemají a oba muži by měli odejít bez fyzické újmy. Pociťují-li přitom újmu morální, je ozvěnou jejich vlastních ničím neomezených výpadů proti těm, které neměli rádi a kterým radili ve více či méně hrubé formě, aby raději drželi hubu. No a teď hubu téměř nikdo nedrží, protože se Klause ani Zemana už v podstatě nikdo nebojí. Přidávají se i ti, kteří dříve byli pro každý případ zticha.

Dobře to koresponduje s výzkumem, který pro Skautský institut připravila společnost Behavio a o kterém jako první napsal server Aktuálně.cz. Vyplývá z něj, že mít odvahu je v životě důležité pro padesát procent dotazovaných. Ostatní klidně počkají na chvíli, kdy kopat do bývalých mocných bude lidovou zábavou.

Jenže Wikipedie nás poučí, že házení Morany do vody naznačuje, že nejspíše nejde o zničení Smrti a Zimy, ale pouze o její poslání zpět do podsvětí, do kterého je vodní tok branou. Klaus a Zeman tady s námi ještě nějakou dobu fyzicky budou. Ale podsvětí, ze kterého vzešli a do kterého jednou odejdou, nikam nezmizí. Pro boj s ním a jeho novými výhonky bude odvaha zapotřebí. Aspoň ta padesátiprocentní.

Reklama

Výběr článků

Načítám