Hlavní obsah

Vedení komunistů nechá rozhodnutí o nouzovém stavu na poslancích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O případné podpoře prodloužení nouzového stavu rozhodne za KSČM jejich poslanecký klub. Ve čtvrtek to uvedla mluvčí Helena Grofová, podle níž na jednání výkonného výboru nezískala žádná ze zvažovaných variant potřebnou podporu. Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do konce března.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Článek

Komunisté v minulosti vládu v prodlužování nouzového stavu podporovali, při posledním hlasování však své hlasy koalici dodat odmítli. Poukázali na to, že vláda nesplnila sliby vrátit do škol žáky prvního stupně či otevřít zimní střediska. Kabinet pak v polovině února vyhlásil po žádosti hejtmanů nový nouzový stav, který chce nyní prodloužit do 31. března.

Předseda KSČM Vojtěch Filip ve středu vyzval členy vedení, aby se na dálku k vládní žádosti vyjádřili. Hlasování skončilo dnes dopoledne. „Výkonný výbor nedal žádné doporučení poslaneckému klubu, hlasování nechá na něm,“ sdělila Grofová. Dostatečnou většinu vyžadovanou pravidly hlasování nedostala žádná z variant.

Babiš má tentokrát s nouzovým stavem šanci. Ochota zaznívá od KSČM

Domácí

Filip ve středu po jednání vlády s opozicí řekl, že vyčká na postoj výkonného výboru. Vláda by podle něj měla požádat o nový nouzový stav, prodlužování stávajícího označil za protiústavní. Kabinet se však později přiklonil k opačné variantě. V souvislosti s možným zpřísněním opatření Filip řekl, že má pochopení pro omezení cestování mezi zvlášť zasaženými kraji, chce však upřesnit jeho podmínky.

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik ve středu naznačil, že jelikož vývoj epidemie je otřesný a hrozí další zhoršení situace, mohla by strana svůj postoj přehodnotit.

Reklama

Výběr článků

Načítám