Hlavní obsah

Špičkování i únava z náročného týdne. Poslanci schválili parametry rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tématem páteční schůze Poslanecké sněmovny bylo první čtení návrhu státního rozpočtu pro letošní rok. Dle očekávání Sněmovna hlasy pětikoalice poslala předlohu do druhého čtení. Během jednání mezi poslance zavítal prezident Miloš Zeman. Poslanci si odpoledne odhlasovali, že o rozpočtu mohou jednat i přes půlnoc a v sobotu. Novinky celodenní dění ve Sněmovně sledovaly živě v on-line přenosu.

Živě: Jednání sněmovny 18.2.2022Video: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, on-line přenos ze sněmovní schůze k návrhu státního rozpočtu pro rok 2022 končí. Děkujeme za pozornost.

21:42 - Poslanci hlasy vládní pětikoalice poslali návrh státního rozpočtu pro rok 2022 do druhého čtení. Návrh podpořilo 103 ze 174 přítomných poslanců. Proti bylo 71 zákonodárců.

21:39 - Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v závěrečném slově požádal přítomné poslance o schválení rozpočtu pro letošní rok.

21:35 - Slovo si vzala ještě předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, aby shrnula škrty v jednotlivých kapitolách rozpočtu. „Je to něco, co nás dožene, podepíše se to na ekonomice i na lidech,” prohlásila Schillerová.

„Lepší špatný rozpočet, než rozpočtové provizorium,” dodala s tím, že je třeba rozpočet již schválit. Avizovala také, že v druhém čtení poslanci hnutí ANO připraví řadu pozměňovacích návrhů.

21:29 - Právě mluví poslední poslanec přihlášený do obecné rozpravy, je jím Jan Síla (SPD). Že se blíží hlasování napovídá i příchod většiny členů vlády do jednacího sálu.

21:09 - Poslanci už o návrhu rozpočtu jednají téměř deset hodin. Do rozpravy jsou přihlášeni ještě tři poslanci.

20:55 - Černochové se v probíhajícím sporu zastal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Jana Černochová za těch osm týdnů vystoupila, co se týče času, mnohem častěji a vehementněji ve prospěch armády než váš tichý don bývalý ministr obrany Metnar. Vyhýbal se Sněmovně obloukem. Vždy jsem ho viděl dvakrát za rok, kdy tu tiše seděl a nic neříkal,“ hájil vládní kolegyni Stanjura.

Černochová: Armádu modernizovat musíme. Závazek k NATO splníme

Domácí

„Za osm let jste to nebyli schopni udělat a kritizujete Janu Černochovou, že to nezvládla za osm týdnů. To je pokrytectví, nic jiného. Už jste měli někdo z řad primátorů a starostů takovou zakázku, kde jste vyloučili nabídky a nechali uchazeče? Já jsem o tak pitomém postupu ještě nikdy neslyšel,“ zkritizoval Stanjura krok exministra Metnara ve vztahu k zakázce na BVP.

20:45 - Černochová omluvu ocenila. „Je to zakázka, která se tu skutečně nevyskytla 18. prosince, když Černochová nastoupila na resort. V mašličkách to fakt není, těším se na spolupráci ministerstva s výborem pro obranu. Budu velmi ráda, kdy vám tam všechny kroky, které jsme tu zmínila ukážu v dokumentech, abyste měli jistotu, že tu nikdo nedělá nic, co by bylo proti zájmům armády,” dodala Černochová.

„Kdybychom v tuto chvíli cokoliv uzavřeli, tak se může stát, že nás bude šetřit Evropská komise. Takový příklad už tu byl shodou okolností z éry ministra Metnara, byl to nákup vrtulníků, který stál rozpočet ministerstva obrany na pokutě od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Snažím se, abych ty věci rozklíčovala, co nejrychleji, ale nejsem člověk, který by to dělal neuváženě a neměl k tomu od právníků, jaké konsekvence to pro Českou republiku může mít,” dodala.

20:38 - „Jste naprosto skvělá, protože přesně víte, co si myslím. Jste ministryně na pravém místě,” opáčil jízlivě Růžička ministryni. Následně však lehce zjihnul a požádal o posun diskuse z osobní roviny do té věcné. „Jestli jsem vás v tom projevu nějak urazil, tak se omlouvám. Vždycky jsme se dokázali bavit věcně, tak se tak pojďmě bavit dál,” dodal.

20:30 - „Tato akce rozhodně v mašličkách nebyla a takových tam mám celý telefonní seznam,” vysvětlila Černochová, proč se rozhodla nejprve celou zakázku a hrozby posoudit a po svém nástupu ji nepodepsala, tudíž k podpisu smlouvy letos nedojde.

20:23 - Obšírně se ohradila vůči kritice směřující k odložení akvizice bojových vozidel pěchoty (BVP). „Mám tu na šesti A4 popsáno, co se odehrávalo kolem bojových vozidel pěchoty. Mám tu i velmi silná vyjádření všech ministrů za ANO, kteří se vyjadřovali v tom smyslu, jak je strašně důležité, aby BVP byla nakoupena a jak jsou v mašličkách a paní ministryně Šlechtová je může ASAP podepsat. To jí vzkazoval tehdejší ministr obrany za ANO Stropnický. Bohužel ve stejné situaci jsem se díky vašemu ministrovi Metnarovi ocitla i já,” řekla v plameném projevu Černochová.

Dodala, že resort pod vedením ministra Lubomíra Metnara (za ANO) vloni na podzim loňského roku kvůli nedostatkům ze soutěže vyřadil nabídky tří uchazečů, avšak nevyřadil samotné uchazeče. Ti tak musí znovu podat nabídky. Podle Černochové kvůli tomuto postupu mohou Česku hrozit problémy či arbitráže.

20:21 - Růžičkovo vystoupení vybudilo Černochovou k reakci. „Vážený pane Růžičko, nevím, kdo vám ten projev psal, ale neměl byste mu zaplatit ani korunu,” pustila se do přestřelky Černochová a sklidila potlesk. Připomněla, že vláda Andreje Babiše armádě vzala původně deset miliard, nikoliv pět a vracelo se to složitě nadvakrát.

Nášlapná mina po Metnarovi. Černochovou potrápí obří zakázka na BVP

Domácí

20:20 - „Dle mého názoru není důvod ke škrtům a snižování rozpočtu obrany. Armáda tyto peníze potřebuje, i kvůli současné bezpečnostní situaci. Armáda musí pokračovat v modernizaci a budování schopností,” míní Růžička.

20:14 - Slovo si vzal poslanec ANO Pavel Růžička a vyjadřuje se k resortu obrany. Tvrdě kritizuje ministryni Janu Černochovou (ODS) kvůli navhovanému rozpočtu, který je ponížen o 5,4 miliardy korun, jež měly sloužit na nákup BVP. Právě v kvůli této zakázce Růžička ministryni tvrdě zkritizoval.

„Když v minulém volebním období resort přesouvali pět miliard z rozpočtu obrany, tak tu paní tehdejší šéfka obranného výboru emotivně vystupovala a hájila rozpočet armády a to, když se armádě vezme pět miliard, jak to ohrozí její akceschopnost a bude ohrožena obranyschopnost naší země. My jsme tam pak těch pět miliard vrátili. Teď je v navrhovaném rozpočtu mínus 5,4 miliardy. Když tady paní ministryně řekne cokoliv, tak už se jí nedá věřit. Je to její jasná prohra s jejich ministrem financí,” opřel se do Černochové člen sněmovního výboru pro obranu.

20:05 - I přes pokročilou denní dobu a únavu některé poslance humor neopouští. Přítomné zákonodárce právě svým úvodem projevu pobavil bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

„Předemnou mluvilo trio Tureček, Králíček, Vondráček. Tak by se slušelo, aby promluvil brabeček, ale tady vám to suše řekne Brabec,” zavtipkoval odlehčeně poslanec ANO a pobavil tím poslance i předsedající schůze Věru Kovářovou (STAN), která se hlasitě zasmála do svého mikrofonu.

„Aspoň jsem vám udělal radost. Já ale budu svižný brabeček,” dodal Brabec.

20:01 - Rostoucí ceny energií se dotýkají všech resortů a poslanci na to při komentářích k jednotlivým kapitolám upozorňují. „Na justiční části není vůbec zohledněno, že energie rostou více než dvojnásobně. Na soudech se musí svítit a topit. Všichni se modleme za mírnou zimu, nebo se na konci bude soudit možná přes skype, možná přes homeoffice, ale určitě ne v soudních budovách V podtstaě nevyčítám ta čísla přímo panu ministru spravedlnosti, já mu vyčítám to, že si ty peníze nevybojoval, že se na ten resort vykašlal,” vytknul ministru spravdelnosti Pavlu Blažkovi (ODS) například poslanec ANO Radek Vondráček.

19:26 - Únava po náročném týdnu plném obstrukcí je v budově Sněmovny všudypřítomná. Vyčerpání sálá jak z personálu Sněmovny, tak z poslanců i novinářů pokrývajících dění v dolní komoře parlamentu. V jednacím sále je přítomna oproti normálu jen hrstka zákonodárců. Téměř prázdné jsou i kuloáry, kde mezi sebou poslanci běžně živě diskutují či se procházejí.

19:07 - Na plénu se rozvinula věcná diskuse mezi vystupujícími opozičními poslanci a členy vlády. Proslovy poslanců hnutí ANO s odborností ke konkrétní rozpočtové kapitole vyvolávají faktické poznámky příslušných ministrů, kteří reagují na kritiku i poznámky k jejich oblasti zájmu.

Nyní reaguje na poslankyni a bývalou ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO) její nástupce Ivan Bartoš (Piráti). Předtím nase vedla polemika i k resortům zdravotnictví, práce a sociálních věcí či dopravě.

18:25 - Náročného týdne, kdy se dvakrát jednalo přes noc, si jsou poslanci vědomi a snaží se zbytečně diskusi o rozpočtu nenatahovat, aby jim už mohl začít víkend. Jejich vystoupení jsou kratší a svižnější.

„Budu velmi stručný, abychom tu nebyli v tomto týdnu třetí noc, nemělo by to žádné opodstatnění, takže to vezmu letem světem,” řekl na úvod svého vystoupení například poslanec ANO Aleš Juchelka. Vyjadřuje se k rozpočtu pro ministerstvo práce a sociálních věcí.

18:14 - Koaliční poslanci si za navrhovaným rozpočtem stojí.

18:10 - „Co mi chybí v rozpočtu, je to, že v hospodářské části není nic k energetické podpoře podnikatelů. To je podle mého názoru velmi špatně. Tak, jak se hodili přes palubu podnikatelé v covidové podpoře, tak se hodili přes palubu v podpoře energetické,” vytkl vládě exministr průmyslu a obchodu a poslanec ANO Karel Havlíček.

17:46 - K řečnickému pultu se postavil poslanec a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

17:42 - Po téměř sedmi hodinách čeká nasvůj výstup na plénu ještě 19 poslanců. Aktuálně kapitolu rozpočtu týkající se oblasti dopravy hájí odpovědný ministr Martin Kupka (ODS).

Podle něj kapitola rozpočtu k dopravě zachovala vše, co vláda již dříve avizovala.

16:46 - Diskuse o rozpočtu trvá již bez mála šest hodin. V rozpravě je přihlášeno 21 poslanců, kteří se chtějí k návrhu rozpočtu vyjádřit, nyní ještě řeční s přednostním právem Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

16:39 - Poprvé se ujal vedení jednání nový místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO), kterého v pátek zvolili poslanci.

Havlíček se dočkal, zvolili ho místopředsedou Sněmovny

Domácí

15:58 - Slovo si vzal nečekaně ještě ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Reagoval na slova Babiše, který ho označil za „nesvéprávného ministra“ s tím, že hraje roli náměstka šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury (ODS). „Pokud jsem jeho náměstek, musíme si ještě vyjednat, kolik za to budu brát,“ glosoval to na plénu.

Sranda ve Sněmovně: Babiš se rve za Schillerovou, přitom ji shodil kvůli odbornosti

Domácí

Zároveň nepřímo přijal jeho čtvrteční výzvu k „odbornému“ debatnímu souboji. Ohradil se třeba proti výrokům Babiše, že se inflace nedá krotit. „Nechci školit, ale na krocení inflace máme nástroje,“ odkazoval přitom na politiku ČNB, která může korigovat množství peněz v oběhu či zvedat úrokové sazby.

14:54 – Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že jeho zdrojem energie je během dlouhých schůzí odtučněné mléko. Označil to za své přiznání dne. „Na kafe moc nejsem, ale kdo mě zná, tak ví, že kakao, mléko či kefírové mléko jsou nápoje, kterým dávám přednost,“ napsal na Twitteru.

14:45 - K řečnickému pultíku se opět postavil Andrej Babiš. Pokračuje ve svém projevu a v kritice návrhu rozpočtu.

14:45 - Poslanci si právě odhlasovali, že o státním rozpočtu mohou jednat po 19., 21. a 24. hodině, ale také v sobotu.

14:40 -  Poslanci pokračují v projednávání státního rozpočtu.

14:33 - Křeslo šestého místopředsedy Sněmovny obsadil bývalý vicepremiér Karel Havlíček (ANO), tentokrát dostal dost hlasů. V tajné volbě porazil lídra SPD Okamuru.

Havlíček se dočkal, zvolili ho místopředsedou Sněmovny

Domácí

13:37 - Za krátkou chvíli se dostanou k tajné dovolbě posledního, šestého, místopředsedy Sněmovny. Za hnutí ANO je kandidátem Karel Havlíček. Zájem má také šéf SPD Tomio Okamura, který ovšem mnoho šancí na zvolení do vedení Sněmovny kvůli odmítavému postoji pětikoalice nemá.

13:33 - Poslanci nyní řeší personální změny v orgánech státních firem a ve vedení Poslanecké sněmovny.

13:26 - Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ocenil schválení pandemické novely.

„Jsem rád, že ten maraton skončil. Že rozum, argumenty a objektivní fakty jaksi přesvědčily většinu Poslanecké sněmovny a populismus nevyhrál,“ řekl po hlasování novinářům.

13:19 - Sporná pandemická novela byla dle očekávání schválena. Pro hlasovalo 104 z přítomných 187 poslanců. Proti se jich vyslovilo 82 a jeden zákonodárce se zdržel. Nyní předloha zamíří k prezidentu Miloši Zemanovi, který již avizoval, že ji podepíše.

12:45 - Poslanci začínají znovu projednávat spornou vládní novelu pandemického zákona. Předchozí diskuse započatá v úterý trvala bez přestávky 37 hodin. 

12:40 - Předsedající schůze Jan Skopeček (ODS) přerušil Babišův proslov, protože dle dohody grémia se poslanci ve 12:45 opět vrátí k doprojednání pandemické novely. Od 13 hodin by se o sporné novele mělo hlasovat. Následně se zákonodárci vrátí opět k návrhu státního rozpočtu a Babiš bude pokračovat v projevu.

12:39 - „Žádné úspory jste neudělali, to jsou všechno brutální škrty. Nechápu, kde je ten protiinflační rozpočet,“ prohlásil směrem k vládě Babiš.

12:36 - Babiš se dožaduje po členech vlády předložení konkrétních kroků, kterými kabinet chce bojovat proti inflaci.

„Nikdo se v tom nevyzná. Nejvíc mě baví vaše vystoupení, kdy říkáte, jak zastavíte inflaci. Mohl byste nám, pane ministře (Stanjuro), říct, jak zastavíte inflaci? Pan premiér říká, že je potřeba udělat něco protiinflačního,“ naléhal Babiš.

„Pokud tvrdíte, že minulá vláda vytvořila z poloviny inflaci, tak nám to zkuste zdokumentovat. Já to totiž nechápu. Jste arogantní, že říkáte, že v lednu je to inflace minulé vlády,“ odmítl dřívější vyjádření kabinetu expremiér.

12:34 - Slovo si vzal šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Také on rozpočet cupuje. „Vy jste ten rozpočet tak domatlali, měli jste dát 62 miliard do šuplíku,“ narazil na peníze, které vláda očekává jako dodatečné příjmy rozpočtu. Podle něj měly směřovat například na důchody.

12:04 - Ač na plénu dále řeční šéfka klubu ANO Alena Schillerová, poslanci nadále řeší zejména výstup Zemana. Také Petr Beitl (ODS) si povšiml jeho zdravotní kondice. Uvedl, že ho překvapila.

11:56 - Velvyslanectví Ukrajiny v ČR prostřednictvím svého oficiálního účtu na Twitteru ocenilo, že si členové Sněmovny včetně její předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) během Zemanova projevu nasadili stužky s ukrajinskou trikolórou.

11:27 - Slova se chopila bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Když jsem poslouchala pana prezidenta, říkala jsem si, že všechno řekl za mě,“ uvedla na plénu.

Schillerová dále uvedla, že od rozpočtu neměla velká očekávání, ač obratem doplnila, že to, co vláda nakonec představila, pro ni bylo „zděšením“. „Mluvil mi z duše,“ doplnila k projevu Zemana.

11:23 - Také šéf hnutí ANO Andrej Babiš se ještě na Twitteru vrátil k Zemanově projevu. Ocenil, že mluvil spatra, a rýpavě se obul do zákonodárců, kteří na podzim uvažovali o aktivaci článku 66, když byl  hospitalizován v nemocnici.

11:00 – Začíná rozprava. U řečnického pultíku se objevil jako první šéf SPD Tomio Okamura, také on podrobuje rozpočet kritice.

10:55 - Zástupce STAN Ondřej Lochman se zase vrátil k Zemanovu návrhu na zrušení všech daňových výjimek. Označil ho za asociální. „V překladu: seberte peníze důchodcům, invalidům, sirotkům, ale i rodinám a zaměstnancům. Kluci a holky z SPD a ANO mu za to nadšeně zatleskali,“ uvedl na Twitteru.

   

10:50 - Poslanci glosují Zemanův výstup na sociálních sítích. Lékař Tom Phillip (KDU-ČSL) především komentoval Zemanovu kondici, přirovnal ji k zázraku ve zdravotnictví. „Vtípky z dob socialismu a až zle jízlivej. Nesouhlasím s většinou toho, co říká, ale gratuluji ke skvělé zdravotní kondici,“ napsal na Twittteru.

10:39 - Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) reagoval na Zemana „přátelskou polemikou“. Ohradil se proti možnosti zrušit daňové výjimky v řádek stovek miliard. „Kdybychom chtěli zrušit daňovou slevu na poplatníka, tak bychom každému z pěti milionů lidí zvýšili daň o 30 tisíc korun. A to tato vláda opravdu nechce,“ řekl Stanjura.

10:33 - Prezident Miloš Zeman řečnil zhruba půl hodiny. Smířlivě všem poslancům „bez ohledu na stranickou příslušnost“ ještě pogratuloval ke zvolení. „Přeji jim, aby se práce dařila, aby z ní měli radost, aby v ní byli úspěšní. V politice je úspěch něco krásného, co nás naplňuje a na co s láskou ve stáří vzpomínáme,“ řekl a opustil sál.

10:31 - Zkritizoval i vládu za investiční škrty. Pokud by jim prý chyběly nápady v zásobníku investic, mohou sáhnout po oblíbeném projektu prezidenta, kanálu Dunaj–Odra–Labe.

10:30 - Zeman sepsul vládu i za to, že zrušila navýšení platby za pojištěnce s tím, že si pojišťovny již dříve vytvořily rezervy. „To je bolševický přístup, protože budu trestat někoho za to, že zbohatl,“ tepal kabinet.

10:20 - Dále Zeman navrhl, aby se poslanci vrátili ke zrušení superhrubé mzdy, kterou na sklonku roku 2020 protlačila většina ANO, ODS a SPD. A zkritizoval i jejich argument, že „lidem zůstalo více peněz v peněženkách“.

„Kdybychom zrušili všechny daně, tak občanům zbyde ještě více,“ uvedl s tím, že to však bude doprovázeno „drobným důsledkem“, že si občané budou muset platit jak zdravotní péči, tak například vzdělání.

A podotkl, že proto považuje rozpočet za proinflační. „Zvýšení peněz v peněženkách znamená zvýšení množství v oběhu, což vede ke zvýšení cenové hladiny,“ zdůvodňoval to prezident.

10:11 - „Škrtat výdaje zvládne cvičený foxteriér, ale najít zdroje příjmů vyžaduje ekonomickou inteligenci,“ pokračoval prezident.

Mezi možnými úsporami poté uvedl rušení daňových výjimek a podotkl, že celkem činí 380 miliard korun. „Kdyby této Sněmovně a této vládě nechyběla politická odvaha, máte tady okamžitě přebytkový rozpočet a splácíte dluhy,“ prohlásil Zeman.

Problém však podle něj tkví v tom, že za každou daňovou výjimkou stojí nějaká lobbistická nebo mafiánská skupina, a odkázal nejprve na tzv. solární barony. Zemanův návrh by však znamenal i zrušení slevy na poplatníka, na děti či manželku/manžela.

10:08 - Zeman připustil, že nastal čas na splácení dluhů. „Chtěl bych se pokusit vládě i poslancům pomoci s hledáním nástrojů, jak v této chvíli dluhy splácet. A pokud moje jako vždy geniální návrhy odmítne, řeknu si s Jackem Nicholsonem: Alespoň jsem to zkusil,“ uvedl na plénu Zeman.

10:00 - Slovo si vzal prezident Zeman. „Vážený ministře financí, který budete mojí dnešní obětí,“ obrátil se na šéfa státní kasy Stanjuru.

9:57 - Do sálu za zvuků státní hymny dorazil prezident Miloš Zeman, vyjádří se k návrhu státního rozpočtu.

9:52 - Schůze byla přerušena na pět minut kvůli příchodu prezidenta Miloše Zemana, který před malou chvílí dorazil do sídla dolní komory.

Zeman vyzval ke zvýšení daní

Domácí

9:51 - Také Fiala závěrem požádal zákonodárce o podporu rozpočtu. „Protože je to správný krok, jak zastavit zadlužování a jak zastavit drahotu,“

9:49 - „Stát musí být štíhlý, musíme zastavit projídání budoucnosti. Dnešní dluh je zítřejší daň,“ připomněl Fiala s tím, že zároveň je třeba zastavit inflační spirálu.

9:48 - Mezi prvními se k rozpočtu vyjádřila na sítích ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). „Ve snižování dluhu hodláme pokračovat i v dalších letech. Naše sliby nejsou jen planá slova,“ slíbila členka kabinetu.

9:42 - Po Stanjurovi představil rozpočet premiér Petr Fiala (ODS), který připomněl razantní nárůst státního dluhu.

„Vládl tady populismus. Všechno všem bez ohledu na veřejné finance, bez ohledu na budoucnost,“ řekl Fiala.

9:40 - Stanjura na závěr svého vystoupení požádal o schválení základních parametrů rozpočtu s tím, že se těší na debatu.

9:37 - Ministr připomněl, že v původním návrhu zcela chyběly kompenzace pro podnikatele v důsledku proticovidových opatření. Vláda na ně přidala pět miliard.

9:29 - Stanjura začal mluvit o rozpočtových škrtech. „Kde jsme našli ty úspory? Užší provozní výdeje,“ odpověděl si sám a doplnil: „Nájmy, energie, koupené služby – všechno, co znáte ze svých firem nebo domácností. Tam jsme našli napříč resorty 13 miliard korun.“

9:17 - Slovo si vzal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), aby poslance s návrhem rozpočtu seznámil jako první.

„Kdybych ho měl charakterizovat jednou větou, tak by zněla ,zodpovědné protiinflační vládnutí bez zvyšování daní‘,“ řekl na plénu.

9:00 - Začalo jednání Sněmovny ke státnímu rozpočtu v prvním čtení.

8:43 - Podle Stanjury je připraven dát pozměňovací návrh, který upraví i rozpočty obou parlamentních komor či prezidentské kanceláře.

8:37 - Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) představil na tiskové konferenci hrubé parametry rozpočtu se schodkem 280 miliard. Připomněl úspory ve výši 77 miliard, které z 62 miliard tvoří běžné provozní výdaje a 15 miliard investice.

TK koalice Spolu a PirSTAN ke státnímu rozpočtu.Video: ČTK

Předseda rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN) předpokládá, že ke schvalování rozpočtu by mohlo dojít v polovině března.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu z jednání Poslanecké sněmovny k návrhu státního rozpočtu na rok 2022. 

Schůze odstartuje v 9 hodin, ještě předtím vystoupí na tiskové konferenci zástupci vládní pětikoalice.

Vláda schválila rozpočet s deficitem 280 miliard

Domácí

Poslanci během prvního čtení budou schvalovat výši příjmů, výdajů, deficit a způsob jeho vypořádání. Vzhledem k tomu, že vládní koalice má ve Sněmovně pohodlnou většinu 108 hlasů, očekává se, že návrh rozpočtu bude schválen. V dalších kolech projednávání rozpočtu již pak zákonodárci nebudou moci měnit základní parametry rozpočtu, ale pouze přesouvat finance mezi jednotlivými kapitolami.

Současný návrh státního rozpočtu na letošní rok počítá se schodkem 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně, než předpokládal předešlý kabinet Andreje Babiše (ANO). Kvůli přepracování návrhu rozpočtu současným kabinetem se Česko aktuálně nachází v rozpočtovém provizoriu. To by mělo skončit nejpozději ke konci března, kdy se předpokládá, že bude definitivně rozpočet schválen.

Na schůzi dorazí okolo 10. hodiny také prezident Miloš Zeman, který k tématu přednese tradičně projev.

O pandemické novele bude Sněmovna hlasovat v pátek. Koalice prosadila přerušení schůze

Domácí

Po zdárném ukončení prvního čtení státního rozpočtu by se poslanci měli následně ve 13 hodin vrátit ke hlasování o kontroverzní vládní pandemické novele. V prvním kole ji Sněmovna projednávala 35 hodin a prošla hlasy vládních poslanců, následně předlohu zamítl Senát a vrátil ji poslancům. Ti se k jejímu znovuprojednání vrátili v úterý ve 14 hodin, diskuse zatížená obstrukcemi ze strany opoziční SPD trvala 37 hodin. I zde se očekává schválení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám