Hlavní obsah

Nášlapná mina po Metnarovi. Černochovou potrápí obří zakázka na BVP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zdědila po svém předchůdci Lubomíru Metnarovi (ANO), řečeno po vojensku, nášlapnou minu. Tou je největší zakázka v historii ČR na nákup 210 kusů pásových bojových vozidel pěchoty BVP za 52 miliard korun.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Náčelník generálního štábu Aleš Opata a ministryně obrany Jana Černochová před novináři

Článek

Nákup se v říjnu zasekl na tom, že hodnoticí komise odmítla posoudit nabídky, protože ani jedna ze tří zbrojařských firem nesplnila všechny základní podmínky. Metnar rozhodl v zakázce nepokračovat a nechat ji své nástupkyni.

Pro Černochovou to bude těžké dilema. Pokud rozhodne pokračovat a umožnit firmám nabídky doplnit, může ministerstvo dostat do nekonečných právních sporů. Když rozhodne začít nový tendr, naštve armádu, která na nové obrněnce, které by měly nahradit 40 let staré sovětské BVP, dlouho čeká.

Začíná to lítat. Náměstci Müller a Podivínský odvoláni

Domácí

O zakázce v úterý dlouze Černochová diskutovala na své první návštěvě generálního štábu. Po jednání řekla, že chce o zakázce rozhodnout co nejdříve během ledna a bude chtít, aby její postup posvětila vláda. „Je to velmi citlivé, když je to zakázka za 52 miliard a když nejste u takto veliké akvizice od začátku,“ poznamenala.

Ministryně chce v nejbližších dnech jednat s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou a náměstkem pro vyzbrojování Luborem Koudelkou o nejschůdnější variantě. „Chceme vybrat nejlepší řešení pro armádu, pro rozpočet, řešení, které obhájíme před veřejností i sami před sebou,“ dodala.

Nabídky od tří potenciálních dodavatelů BAE Systems (Švédsko) s vozidlem CV90, GDELS (Španělsko) s vozidlem ASCOD a Rheinmetall Landsysteme (Německo) s vozidlem Lynx resort převzal 1. září, s tím že do konce října vybere vítěze a do konce roku dojedná smlouvu.

Zakázka na nákup BVP se vleče už řadu let, podobně jako i jiné nákupy. Např. nákup kulometů Minimi se táhl skoro dva roky. Ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že se mu podařilo uzavřít rámcovou smlouvu na nákup 949 kulometů Minimi v hodnotě až 1,12 miliardy korun. Zbraně vyráběné v Belgii armádě dodá česká firma CB Servis Centrum.

Nové BVP nebudou. Z největšího nákupu v historii české armády sešlo

Domácí

Ministryně s vedením armády v úterý probrala i nasazení vojáků v misích nebo v nemocnicích a sociálních zařízeních. Poznamenala, že během covidu bylo nasazeno přes 20 tisíc vojáků na řešení pandemie. Od generálů dostala také utajovanou informaci o tom, jaká rizika plynou z napětí mezi Ruskem a Ukrajinou.

„Odnáším si z toho to, že svět bezpečnější bohužel nebude a musíme se připravovat na možné hrozby, které můžou nastat, byť si všichni přejeme, aby nenastaly, a děláme všechno pro to, aby k žádnému konfliktu nedošlo,“ řekla ministryně.

Se Zemanem volala do misí

Před návštěvou generálního štábu byla Černochová na zámku v Lánech, kde se s prezidentem Milošem Zemanem telefonicky spojila s českými vojáky na zahraničních misích. Prezident českým vojákům v zahraničí přeje hezké svátky každoročně.

Vojáci do Polska k hranicím s Běloruskem zatím nezamíří

Domácí

„Prezident republiky se zajímal o aktuální průběh zahraničních misí Armády České republiky. Vojákům popřál krásné Vánoce a vše nejlepší do nového roku 2022,“ řekl po videotelefonátech s veliteli českých jednotek mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Letošní Vánoce v misi stráví téměř čtyři stovky českých vojáků. Nejvíce jich působí v Mali a v Pobaltí, nasazeni jsou ale i na Sinaji, na Balkáně nebo v Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám