Hlavní obsah

Omezení neočkovaných by nejspíš neprošlo ani s novým zákonem, míní právník Dostál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opatření, které zakazuje vstup do restaurací neočkovaným, by soud podle experta na zdravotní právo Ondřeje Dostála (Piráti) pravděpodobně zrušil i podle nové verze pandemického zákona. Dostál tím pro Novinky reagoval na slova ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), který prohlásil, že podle novely by toto opatření bylo u soudu nenapadnutelné. Zákon ve středu schválila Sněmovna, zároveň však vláda rozhodla, že už se lidé nebudou muset v restauracích či na kulturních akcích prokazovat očkováním či proděláním nemoci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Expert na zdravotní právo Ondřej Dostál.

Článek

„Pokud by vláda vydala opatření (podle novely pandemického zákona) ve stejné podobě jako dnes, tak je velká pravděpodobnost, že to soud opět zruší,“ uvedl pro Novinky Dostál.

Vláda by podle něj musela prokázat, že osoby, které vyřadila ze společenského života, představují větší riziko pro šíření nemoci než ti, které nevyřadila. „To ale rozhodně není dáno,“ soudí právník.

Přehledně: Co mění novela pandemického zákona, o kterou se tak bojovalo

Domácí

„Muselo by být dáno, že omezení neočkovaných má přínos pro šíření pandemie. Tak se to ale v tento moment nejeví. Ze současných dat vyplývá, že u osob očkovaných i neočkovaných může dojít k nákaze,“ poznamenal.

Uvolnění od 9. února

Dostál reagoval na výrok ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zrušil mimořádné opatření, podle něhož měli neočkovaní zapovězený vstup do stravovacích podniků. Zásah soudu je časově odložen o sedm dní. Válek následně přišel s tvrzením, že by opatření podle novely pandemického zákona obstálo.

„Kdyby dneska (novela) platila, tak toto opatření, které je bezesporu správné, by bylo nenapadnutelné,“ prohlásil Válek ve Sněmovně.

Konec certifikátů: Neočkovaní se můžou vrátit do restaurací i na akce

Domácí

Normu nakonec – po dvou dnech jednání poznamenaných obstrukcemi SPD – Sněmovna ve středu hlasy vládních poslanců schválila. Nyní ji posoudí Senát.

Dostál k tomu poznamenal, že považuje za nefér, „aby vláda, když prohraje u soudu, měnila pravidla hry“. I přes schválení normy však už kabinet Petra Fialy zřejmě neočkované tímto způsobem omezovat nemíní.

Rozhodl totiž, že ke středě 9. února zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb a vstup na kulturní, sportovní a další akce.

Současně kabinet počítá s tím, že na únorové schůzi Poslanecké sněmovny navrhne zrušení stavu pandemické pohotovosti.

Přehledně: Co mění novela pandemického zákona, o kterou se tak bojovalo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám