Hlavní obsah

Okamura chce shodit vládu. Je jedno, že Česko předsedá EU, řekl

Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura volá po okamžité rekonstrukci vlády, kvůli korupční kauze kolem pražského dopravního podniku, která se dotýká i některých politiků vládního hnutí STAN. Podle Okamury kauza poškozuje Česko v zahraničí, a právě proto je prý důležité obměnu udělat hned na prahu českého předsednictví v EU.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

„Je potřeba okamžitě udělat rekonstrukci vlády. STAN musí jít pryč, protože se o té kauze píše i v zahraničí. Tato vláda už zostuzuje Českou republiku, koukají na nás jako na nějakou zkorumpovanou zemi,“ prohlásil v nedělní diskusi na CNN Prima News Tomio Okamura.

Na dotaz moderátorky, zda je skutečně žádoucí shodit vládu při našem předsednictví v EU, odpověděl:

„Naopak si myslím, že je lepší to udělat hned a vyžehlit to co nejrychleji. Předsednictví je půl roku, tedy hrozně dlouhá doba, museli bychom čekat, než by došlo k rekonstrukci.“

Šéf SPD také řekl, že již interně u ANO sháněl podpisy pro vyvolání nedůvěry vládě. Potřeba jich je 50, SPD má 20 poslanců.

Vondráček: Jde o prorůstání organizovaného zločinu do hnutí STAN

Domácí

Výrazně opatrnější v této otázce je druhé opoziční hnutí ANO, které požaduje rezignaci předsedy STAN Víta Rakušana na post ministra vnitra. Vyvolání hlasování o vyslovení nedůvěře vládě je podle poslanců ANO Radka Vondráčka i Jiřího Maška až okrajová možnost.

„Relativně konstruktivní přístup,“ ocenil ANO předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Okamura se pustil také do poslance a kandidáta STAN na ministra školství Vladimíra Balaše.

„Hnutí STAN by nemělo nominovat už vůbec žádného ministra, je to velké selhání premiéra (Petra) Fialy, že vůbec nechá takové hnutí nominovat ministra,“ míní Okamura.

Kandidátem na ministra školství je ústavní právník Vladimír Balaš

Domácí

Podle něj má být ministr školství příkladem pro mládež.

„Sám Balaš pro deník Právo přiznal, že protekčně pomohl bývalému senátorovi a ministru vnitra Janu Rumlovi, aby se stal studentem plzeňských práv. Snížil podmínky tak, aby se tam Ruml dostal. Myslím si, že tento člověk nemá čistý štít,“ řekl k nominantovi Okamura. Balaš nařčení odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám