Hlavní obsah

Kandidátem na ministra školství je ústavní právník Vladimír Balaš

Praha
Aktualizováno

Kandidátem STAN na ministra školství je poslanec a ústavní právník Vladimír Balaš. České televizi to potvrdil předseda strany Vít Rakušan. Balaš by mohl nahradit Petra Gazdíka, který končí k 30. červnu kvůli kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem.

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Balaš

Článek

STAN už Piráty i premiéra Petra Fialu s návrhem seznámilo. Ten se s Balašem sejde v pondělí.

Předsednictvo ve čtvrtek vybíralo podle informací ČTK ze tří osobností. O Balašovi jako Gazdíkovu nástupci média spekulovala. „Říkal jsem, že si umím představit řadu jiných kandidátů. A pak jsem říkal, že si sice nemyslím, že bych to byl já, ale že kdyby náhodou ta volba padla, tak vím, kterým směrem se ubírat a eventuálně s kým a jak,“ řekl.

Fiala během dne v Bruselu novinářům řekl, že zná jména kandidátů a chce znát konečné rozhodnutí STAN do pondělí, kdy by měl potenciálního ministra prodiskutovat s prezidentem Milošem Zemanem.

Gang používal šifrované mobily. Měl ho i Gazdík

Domácí

Gazdík ministerstvo opustí po půl roce v době, kdy úřad řeší kapacity škol ve spojitosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny a úpravy učebních plánů škol. Jeho nástupce bude také rozhodovat, kdo povede Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Ředitelku organizace, která má na starosti zejména přípravu a hodnocení maturitních a jednotných přijímacích zkoušek, Michaelu Kleňhovou odvolal Gazdík před měsícem kvůli nespokojenosti s fungováním organizace.

Redlovo jméno se objevilo v kauze údajné korupce v pražském dopravním podniku, jejímž hlavním aktérem je podle informací uniklých do médií z policejních spisů právě on. Policie tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Obviněných v kauze dopravního podniku by mělo být 12.

Jedním z nich je dnes již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček z hnutí STAN, který, stejně jako Redl, skončil ve vazbě.

Vladimír Balaš
Datum a místo narození: 20. dubna 1959, Prostějov
Vzdělání: absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy (1982), má na kontě řadu zahraničních studijních pobytů; během působení v Ústavu státu a práva Akademie věd ČR (dříve Československá akademie věd) se stal kandidátem věd, jako pedagog dosáhl hodnosti docenta
Dosavadní funkce: poslanec (od října 2021), ve Sněmovně působí mimo jiné jako místopředseda ústavně-právního výboru a člen stálé komise pro ústavu, zasedá i v zahraničním výboru
Kariéra: uznávaný odborník na ústavní a mezinárodní právo nejprve pracoval na tehdejší okresní prokuratuře na Praze-západ, v roce 1984 nastoupil do Ústavu státu a práva, kde začínal jako stážista, později se stal interním aspirantem a později vědeckým pracovníkem, od poloviny 90. let do roku 2002 byl jeho ředitelem, v současnosti působí v dozorčí radě ústavu; jako pedagog působil na UK, Jihočeské univerzitě nebo Západočeské univerzitě v Plzni, kde stál u zrodu tamní právnické fakulty a byl jejím prvním děkanem (1993 až 1999)
Působení v politice: v 90. letech byl jako nestraník za ODS zvolen do zastupitelstva Plzně; v roce 2014 kandidoval v Praze 5 do Senátu za TOP 09 a STAN, nepostoupil do druhého kola; od loňského roku je poslancem, jako člen STAN byl do Sněmovny zvolen Praze díky preferenčním hlasům
Rodina: ženatý, má dva dospělé syny
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám