Hlavní obsah

Balaš: Asi mě vybrali i kvůli předsednictví EU

Kandidát na ministra školství Vladimír Balaš doufá, že zvládne obě hlavní výzvy, tedy začlenění Ukrajinců do škol i nastávající předsednictví EU. Balaš by měl nahradit Petra Gazdíka, který rezignoval ke konci měsíce kvůli kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Vladimír Balaš (na snímku z 8. listopadu 2021).

Článek

Čím jste si získal důvěru vašich kolegů?

Asi tím, že poznali, jak pracuji ve Sněmovně, kde se znalost práva docela hodí. A poznali mě asi také lidsky, takže i to je možná důvod.

Myslíte si, že plynně zvládnete převzít předsednictví Evropské unie a připravit školství na začlenění ukrajinských uprchlíků? To jsou podle Petra Gazdíka hlavní výzvy.

Začleňování uprchlíků je připravováno resortem a mělo by to fungovat. Věřím, že to zvládneme. A pokud jde o předsednictví, tak mám přece jen nějaké mezinárodní zkušenosti.

Kandidátem na ministra školství je ústavní právník Vladimír Balaš

Domácí

Působil jsem i v mezinárodních institucích a jsem rozhodce, který je na to prostředí zvyklý. Věřím tomu, že zvládnu i předsednictví některých rad, které přicházejí v úvahu. Možná to byl jeden z důvodů, proč mě vybrali.

Jak moc jste se v poslední době zajímal o problematiku regionálního školství, kde pan Gazdík připravoval velké změny, ať už jde o rámcový vzdělávací program, nebo přijímačky či maturity?

Tím jsem se zabýval jako poslanec, diskutovali jsme o tom na školských výborech a podvýborech. Rozhodně se v tomto ohledu necítím být expertem, ale to asi nelze být na všechno. Když jsem se ale díval na ty parametry a to, co je připravováno, tak se mi zdálo, že to jde správným směrem.

Je třeba to nasměrovat jinak, než jak je ten tradiční přístup, ale to bude chvíli trvat. Je však třeba s tím začít a změnit programy, tak aby děti byly schopny v praxi aplikovat, co se naučí.

Vladimír Balaš
Datum a místo narození: 20. dubna 1959, Prostějov
Vzdělání: absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy (1982), má na kontě řadu zahraničních studijních pobytů; během působení v Ústavu státu a práva Akademie věd ČR (dříve Československá akademie věd) se stal kandidátem věd, jako pedagog dosáhl hodnosti docenta
Dosavadní funkce: poslanec (od října 2021), ve Sněmovně působí mimo jiné jako místopředseda ústavně-právního výboru a člen stálé komise pro ústavu, zasedá i v zahraničním výboru
Kariéra: uznávaný odborník na ústavní a mezinárodní právo nejprve pracoval na tehdejší okresní prokuratuře na Praze-západ, v roce 1984 nastoupil do Ústavu státu a práva, kde začínal jako stážista, později se stal interním aspirantem a později vědeckým pracovníkem, od poloviny 90. let do roku 2002 byl jeho ředitelem, v současnosti působí v dozorčí radě ústavu; jako pedagog působil na UK, Jihočeské univerzitě nebo Západočeské univerzitě v Plzni, kde stál u zrodu tamní právnické fakulty a byl jejím prvním děkanem (1993 až 1999)
Působení v politice: v 90. letech byl jako nestraník za ODS zvolen do zastupitelstva Plzně; v roce 2014 kandidoval v Praze 5 do Senátu za TOP 09 a STAN, nepostoupil do druhého kola; od loňského roku je poslancem, jako člen STAN byl do Sněmovny zvolen Praze díky preferenčním hlasům
Rodina: ženatý, má dva dospělé syny
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám