Hlavní obsah

ANO zablokovalo projednání zpřísnění střetu zájmů. Nakonec poslanci neřešili vůbec nic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vládní poslanci chtěli v pátek řešit novelu ke zpřísnění zákona o střetu zájmů a předlohu k úplnému zrušení elektronické evidence tržeb, opoziční zákonodárci z řad hnutí ANO jim to ale nedovolili, když se vytasili s návrhy na změnu programu. Chtěli místo toho řešit třeba energetickou krizi nebo interpelovat ministry. Nakonec si vzal klub ANO dvě hodiny přestávku a schůze skončila. Vládní koalice to označila za obstrukci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně Alena Schillerová (ANO)

Článek

„Jsou to jen a prostě obstrukce hnutí ANO. Každé další vystoupení ukazuje, že se toho bojíte,” řekla pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

Díky novele by se podle ní ukázalo, kdo vlastní mediální domy a pobírá dotace. „Nechcete, aby se vidělo na obrovský střet zájmů předsedy vašeho hnutí. My ale vytrváme, nevzdáme se,” uvedla Richterová směrem k poslancům ANO.

Narážela tím na skutečnost, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš má ve svém majetku také média. Richterová na plénu vystoupila s obdobnými projevy v průběhu pátečního jednání ještě několikrát.

Vláda už má finální zprávu auditu k Babišově střetu zájmů

Domácí

Podle hlavního předkladatele novely Jakuba Michálka (Piráti) by novela vyloučila koncentraci mediální, ekonomické a politické moci. Po hodině a půl jednání ale poslanci neschválili ani program schůze.

Jednání bez výsledku 

Podle předsedy klubu TOP 09 Jana Jakoba podali zákonodárci z řad hnutí ANO v ranním bloku „štos” přihlášek ke změně programu schůze.

Návrhy padaly různé. Exministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček navrhl zase řešit energetickou krizi a poslanec Patrik Nacher (oba ANO) se chtěl věnovat konci dodavatelů poslední instance.

„Stalo se tu něco, co nelze jednoduše přejít. Vládní koalice silou své většiny připravila ve čtvrtek opozici o její právo – interpelovat vládu,“ řekla ráno šéfka klubu ANO Alena Schillerová, která současně navrhla zařadit zrušené interpelace na pátek ráno.

Nakonec si Schillerová vzala v poledne dvohodinovou pauzu na jednání klubu ANO, a schůze Sněmovny tak byla bez výsledku ukončena.

„Potřebujeme se poradit se všemi poslanci, zda se nebudeme bránit u Ústavního soudu, že je nám odepíráno naše ústavní právo,” vysvětlovala na plénu. Důvodem podle ní měly být právě zrušené interpelace.

Schillerová: Jste posedlí Babišem 

Zástupci koalice obviňovali v průběhu jednacího dne poslance ANO z účelového jednání. „Expremiér Babiš opakovaně nechodil na interpelace, pohrdal interpelačními mechanismy, říkal, že je to blábolení, neodpovídal poslancům a urážel je,“ reagoval na návrh Schillerové ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Jste posedlí Babišem,“ prohlásila následně Schillerová.

Lídr opoziční SPD Tomio Okamura řekl, že jeho hnutí podporuje novelu o střetu zájmů i vládní předlohu o úplném zrušení elektronické evidence tržeb, jejíž projednávání má následovat. Obvinil ale vládní koalici z toho, že nepřipouští projednání předloh, které podali poslanci SPD.

Michálek: Zpřísněme zákon o střetu zájmů. I na prezidenta

Domácí

Novela o střetu zájmů zejména mění ustanovení, které brání poslancům, senátorům nebo členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk.

Aby nebylo možné zákaz obcházet, má se nově vztahovat na skutečného majitele provozovatele médií, nikoli na ovládající osobu. Podobně tomu podle předlohy bude u společností v případě omezení u veřejných zakázek, dotací a investičních pobídek, které míří na členy vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám