Hlavní obsah

Na Velký pátek nenakoupíte ani ve večerce. Zavřít musí všichni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Všechny obchody budou muset letos zavřít i na Velký pátek. Běžně nesmějí být v provozu jen na Velikonoční pondělí prodejny nad 200 metrů čtverečních. Nařízení vyplývá z platného vládního usnesení v boji proti koronaviru, kdy ve státní svátky mohou fungovat jen čerpací stanice, lékárny či prodejny na letištích nebo nádražích.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Za normálních okolností je Velký pátek státním svátkem, na který se na rozdíl od Velikonočního pondělí nevztahuje zákaz prodeje. Platné usnesení vlády ale toto nerozlišuje, nýbrž stanovuje zákaz maloobchodního prodeje obecně o státních svátcích, tedy bez výjimky.

Na Velký pátek tak budou muset být zavřené všechny obchody, otevřené zůstanou jen čerpací stanice, lékárny či prodejny na letištích a nádražích.

„Jsme v situaci, kdy se to lepší. Opatření zabrala. Musíme být ale obezřetní, máme strach. Čísla v okolních státech totiž letí nahoru,” sdělil v pondělí po jednání kabinetu vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) je zákaz prodeje na Velký pátek nesmyslný. Povede to jen k větší koncentraci lidí v obchodech ve čtvrtek a sobotu, řekl ČTK prezident SOCR Tomáš Prouza.

Buďte ještě trpěliví, vzkázal Blatný těm, kterým už došla trpělivost

Domácí

Nedojde také nejspíš ani k žádnému rozvolnění, i když k tomu vyzvala vládu minulý týden Sněmovna. Ta chtěla, aby se nemusela nosit na ulici rouška, když po ní jde člověk sám. Bez omezení chtěli poslanci umožnit také cestování mezi Prahou a sousedními okresy.

„Je nám to líto, chtěli bychom, aby lidé o víkendu jeli na chatu, ale je jasné, že okresní lockdown funguje a opatření nesou svoje výsledky,“ dodal Havlíček.

Zrušte roušku, když je člověk sám, vyzvali poslanci v usnesení. Chtějí i další uvolnění

Domácí

Do Velikonoc zbývá ještě pár dní, a vláda by tak stihla o zmírnění opatření rozhodnout, podle šéfky státní kasy Aleny Schillerová (za ANO) k tomu ale nedojde. „Vláda není již tento týden v plánu,” řekla po pondělním jednání kabinetu.

Uzávěrka okresů by tak měla skončit nejpozději s koncem nouzového stavu. „Ministr (zdravotnictví Jan Blatný) nenavrhoval zkrácení termínu, z toho chápu, že to není na pořadu dne,” sdělila ministryně financí. Nouzový stav má skončit 11. dubna.

Anketa

Je podle vás správné, aby měly na Velký pátek zavřeno úplně všechny obchody?
Ano
41,9 %
Ne
58,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28624 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám