Hlavní obsah

O Pochem někdo lže. Filip má svědky, Hamáček nevěří svým uším

– Praha
Novinky, Petr Jemelka

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) je pro komunisty zásadní překážkou pro toleranci menšinové vlády hnutí ANO a sociální demokracie. Jenže ta ustoupit nehodlá. Filip tvrdí, že komunisté od začátku deklarovali, že Pocheho ve vládě nepřipustí. Hamáček prý Filipovi i Babišovi slíbil, že Pocheho nenominuje. Předseda ČSSD však trvá na tom, že je to lež.

Jan Hamáček v Otázkách Václava Moravce Video: Česká televize ČT24

 
Článek

„Já nevěřím svým uším. Já jsem na těch jednání seděl. Seděl tam Andrej Babiš, seděl tam Vojtěch Filip... Na žádném jednání nezaznělo, že by KSČM nepodpořila vládu za předpokladu, že bude Miroslav Poche ministrem zahraničí,“ prohlásil Hamáček v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi (ČT).

Dodal, že kdyby požadavek komunistů zazněl ještě před stranickým referendem, jednání by se vyvíjelo jiným směrem. Prozatím si ale ČSSD na své nominaci trvá. Jednat je ale ochotna dál.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Poche (ČSSD)

Poche v roli vlastizrádce?

Předseda komunistů Filip v ČT vysvětloval, že je Poche pro jeho spolustraníky a voliče nedůvěryhodný, protože hlasoval pro uvalení sankcí na Českou republiku v případě, že se nepodvolí kvótám na přijímání migrantů. Zařadil ho proto na seznam takzvaných vlastizrádců z řad českých europoslanců.

Poche se ale brání s tím, že v rozporu se zájmy Česka nehlasuje a jde o zástupný problém. To mu potvrdili i další europoslanci ve studiu Jan Zahradil (ODS) a Petr Ježek (za ANO).

Miroslav Poche v Otázkách Václava Moravce Video: Česká televize ČT24

„Ten argument o dvanácti europoslancích, kteří měli v hlasování v květnu 2017 poškodit zájmy České republiky, to je argument (serveru) Aeronet a (předsedy SPD) Tomia Okamury. Pro tu rezoluci hlasovali dva čeští eurpolsanci a nebyl to nikdo z nás (ve studiu),“ bránil se Poche.

O víkendu padla dohoda

Poche je toho názoru, že bylo jeho jméno pouze zneužito jako zástupný argument pro to, aby vláda nevznikla.

„Nevím, co se stalo mezi pátečním ránem a sobotní nocí. Protože v pátek ráno mě Andrej Babiš požádal o zaslání životopisu v nějakém standardizovaném formátu tak, aby mohl být v neděli předložen prezidentu Zemanovi. To znamená, že já si myslím, že moje názory se staly zástupným problémem pro někoho, komu ta vláda nevyhovuje,“ míní Poche.

Babiš má podle něj na výběr: buď bude pokračovat v jednání se sociálními demokraty, nebo se musí vrátit k jednání s SPD Tomia Okamury. V neděli pak designovaný premiér zamířil řešit jména ministrů do Lán za prezidentem Milošem Zemanem, vítaly ho červené trenýrky. [celá zpráva]

Anketa

Co podle vás stojí za sporem o M. Pocheho?
Jeho názory, jak zaznívá, to je jasné
20 %
Je to politická klička s neznámým cílem
20 %
Má za úkol jen zastřít jiné problémy
20 %
Nevím, asi se jen někomu nelíbí
20 %
Tuším v tom něco zcela jiného
20 %
Celkem hlasovalo 27112 čtenářů.

Reklama

Související články

Hamáček: Soc. dem už nemá kam ustoupit

Předseda ČSSD Jan Hamáček se při posledním jednání o vládě s Andrejem Babišem nedozvěděl jména všech ministrů za ANO. Podle něj se Babiš ještě rozhoduje. Na...

Výběr článků

Načítám