Hlavní obsah

O Krejčířovu vilu jsou dva zájemci

Právo, Jakub Bartosz

Dva zájemci o jeden z domů uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře v pražských Černošicích, který exekutor poslal do dražby, si již prohlédli stavbu a za necelé dva týdny se utkají v elektronické licitaci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Krejčířova vila v Karlštejnské ulici v Černošicích u Prahy jde do dražby.

Článek

Soudem určená cena prvorepublikové stavby, kterou se mají umořit Krejčířovy dluhy, je 25,8 miliónu korun, startovací částka pro dražbu je stanovená na 17,2 miliónu.

Krejčíře dostihly dluhy ve výši několika desítek miliónů korun například v souvislosti s nezaplacenou škodou v kauzách, které pravomocně vyřešil soud.

Mluvčí Exekutorské komory Petr Vorlíček Právu řekl, že dražbu má na starost Exekutorský úřad Brno-město a termín je stanovený na 14. června od 11 do 13 hodin. Zájemci se budou v částce předhánět po minimálních příhozech 10 000 korun.

Radovan Krejčíř u soudu

Dražitelé, jejichž totožnost není známá, museli složit jistinu pět miliónů korun, aby se mohli akce účastnit. Prodej měl být vyřízený již v dubnu, tehdy ale zájemci chtěli vzhledem k vyvolávací ceně prohlídku domu, což se nepodařilo zařídit, a exekutoři tedy přesunuli termín na červen.

Dvě patra s bazénem a tělocvičnou

„Proběhly prohlídky dvou zájemců. Zda se k dražbě přihlásí, se uvidí v následujících dnech. Odvolací soud přezkoumal cenu doporučenou znalcem, je stanovená na více než 25 miliónů,“ dodal mluvčí.

Nejnižší podání kolem 17 miliónů (dvě třetiny odhadní ceny) je podle Vorlíčka určené občanským soudním řádem. Vila v Karlštejnské ulici má zastavěnou plochu 252 m2. Ve dvoupatrové budově s několika vchody, nádvořím a zahradou je vnitřní bazén a schodiště, k mání je také terasa, balkón, tělocvična a tři garážová stání.

„Vila je z počátku 30. let 20. století. Byla postavena jako rodinné sídlo,“ píše se ve znaleckém posudku. „V roce 2001 byla provedena přestavba, nyní vila obsahuje jednu bytovou jednotku 8 + 1 s velkými reprezentativními prostory,“ uvádí dále znalecký posudek.

Hlavní vila se zatím dražbě vyhnula

Exekutoři chtějí dražit také „hlavní“ Krejčířovu vilu stojící na kraji Černošic v ulici V Dubině, která je o tři ulice severně od nyní prodávané budovy, vzdušnou čarou zhruba 300 metrů.

Foto: Právo

Vila v Černošicích u Prahy, ve které žil před útěkem Radovan Krejčíř.

Stavba obehnaná betonovou zdí je známá nejen vysokou pořizovací cenou, kterou odborníci již dříve odhadli na nejméně 400 miliónů korun. Krejčíř ji hlavně proslavil svým útěkem v roce 2005, kdy odtud uprchl policistům, kteří ho přišli zadržet a provést domovní prohlídku.

Soud ale zatím dražbu honosné vily vystavěné do svahu, ve které měl svého času domov také malý žralok v akváriu, nedovolil. O stavbu se totiž uchází rovněž Krejčířova manželka Kateřina, která tvrdí, že haciendu kupovala sama a nelze ji použít k vyrovnání závazků jejího manžela.

Krejčíř žije od roku 2007 v Jihoafrické republice, kde je od listopadu 2013 ve vazbě, protože čelí řadě obvinění. Soud v Johannesburgu ho v jednom z případů poslal letos v únoru na 35 let do vězení za pokus o vraždu, únos a obchod s drogami.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

V Česku byl kontroverzní podnikatel loni odsouzen k patnácti letům vězení za tunelování podniku Čepro a plánování vraždy celníka. Do trestu se mu započetla i dřívější odsouzení za daňový únik a další zločiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám