Hlavní obsah

Novým plzeňským primátorem je Roman Zarzycký

Novým plzeňským primátorem se stal dosavadní náměstek primátora, pětačtyřicetiletý Roman Zarzycký (ANO). V úterý 18. října o tom rozhodli na ustavujícím jednání městští zastupitelé. Získal hlasy koalice ANO, Piráti, STAN a Pro Plzeň, která má v sedmačtyřicetičlenném zastupitelstvu převahu 28 křesel, a podpořili jej i čtyři zastupitelé z opoziční SPD. Nejsilnější opoziční síla, koalice Spolu, byla proti nebo se zdržela hlasování.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Nový plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO), vlevo jeho předchůdce Pavel Šindelář (ODS)

Článek

„Chceme, aby Plzeň byla moderním západoevropským městem, městem bezpečným, chytrým, zeleným, energeticky šetrným a ekonomicky zodpovědným,“ uvedl Zarzycký ve své kandidátské řeči. Slíbil, že se příští rok nebude ve městě zdražovat teplo, voda, odpady ani předplatné v MHD. Programové prohlášení má být hotové do konce února.

Zarzycký podotkl, že nechce být primátorem pro „kladení věnců“, ve svém portfoliu bude mít především ekonomiku, ale třeba také územní plánování nebo zoologickou zahradu. Podle lídra Spolu Davida Šloufa (ODS) na něj připadne padesát procent všech kompetencí. „A zbytek se rozdělí mezi deset členů rady,“ rýpl si Šlouf. Zarzycký reagoval: „Já se práce nebojím.“

Spěchali kvůli covidu

Na rozdíl od porevolučních zastupitelstev nebyla volba primátora a zbytku rady tajná, nýbrž na návrh nového vedení veřejná. Podle opozice to nahrává korupci, radniční většina to vidí přesně naopak. Pavel Bosák (Piráti) přidal i poněkud kuriózní důvod: „Znovu zesiluje epidemie covidu, chceme schůzi urychlit.“ To udivilo Michala Vozobule (TOP 09): „Argumentace covidem, to už je trochu moc. Každá věc má mít svoji důstojnost a čas.“

Novinkou je i počet členů rady – jejich počet se zvýšil z devíti na jedenáct. „Přinese to lepší rozdělení kompetencí i výrazné úspory,“ vysvětloval Zarzycký s tím, že počet placených funkcí zůstane stejný, náměstkové primátora už nebudou čtyři, ale tři a klesne počet komisí rady. Podle Šloufa však jde hlavně o uspokojení ambicí členů radniční koalice.

ANO má v radě kromě primátora další čtyři členy, tři menší strany po dvou. Technickým náměstkem se stal Pavel Bosák (Piráti), náměstkem pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN), náměstkyní pro školství a cestovní ruch Lucie Kantorová (ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám