Hlavní obsah

Nový kancléř Vašina: Chci, aby se o dění na Hradě mluvilo dobře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do vedení Kanceláře prezidenta republiky v pátek usedl bývalý ředitel Aspen Institutu Milan Vašina. Ve funkci vystřídal Janu Vohralíkovou. Personální změny nechystá, ředitele odborů kanceláře pokládá za kompetentní lidi na svých místech. Za cíl si klade práci na pozitivním obrazu prezidenta republiky Petra Pavla.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Nový vedoucí kanceláře prezidenta republiky Milan Vašina vystoupil 16. února 2024 na tiskové konferenci

Článek

„Zaměříme se na otevírání nejen Pražského hradu, ale i Lán. Ať již fyzicky, nebo intelektuálně,“ oznámil Vašina novinářům.

Hrad uspořádá i dny otevřených dveří, jejich termín se upřesní v následujících týdnech.

Jinak se prý k žádným velkým změnám neschyluje. „Nejsem sólový hráč, jsem týmový. Rád se obklopuji dobrým týmem, který je kompetentní. Týmem, který je schopen a ochoten brát osobní odpovědnost a rozhodovat,“ prozradil o sobě nový kancléř, který si požádá o bezpečnostní prověrku na stupeň „tajné“.

Organizační struktura Pražského hradu je podle něj nastavena dobře a logicky. Pokud se potvrdí její funkčnost, nemá v plánu ji měnit ani si přivést nové spolupracovníky.

„Měl jsem možnost se potkat se všemi řediteli odborů. Jsem za to rád. Vnímám je jako lidi na správných místech a věřím v jejich potenciál a dobrou spolupráci do budoucna. Byl bych rád, abychom s týmem, který tu na Pražském hradě je, pracovali na dobrém obrazu Kanceláře prezidenta republiky. Byl bych rád, aby se o tom, co se tady na Hradě děje, mluvilo dobře,“ dodal.

Vohralíková právě v uplynulých měsících čelila kritice, že se pod jejím vedením tým okolo prezidenta sype. V médiích se informovalo o jejím sporu s bývalou mluvčí Petra Pavla Markétou Řehákovou, který vygradoval v Řehákové odchod.

Vašina naváže na Vohralíkovou

Za svého nového kancléře si Vašinu vybral prezident Petr Pavel údajně sám, Vašina se však nad nabídkou nemusel dlouho rozmýšlet. „Ztotožňuji se s hodnotami pana prezidenta, s tím, že chce spojovat společnost a budovat důvěru ve společnosti a diskutovat strategicky důležitá témata,“ uvedl.

„Klíčovým slovem pro to, co chci dělat do budoucna, je kontinuita. Vnímám to, co tady Jana Vohralíková v prvním roce udělala, což byla fáze změnová. Bylo potřeba přenastavit fungování. Chtěl bych jí za to poděkovat a budu na to navazovat. To ale neznamená, že bychom se zastavili. Znamená to, že budeme pokračovat v profesionalizaci Kanceláře prezidenta,“ dodal.

Vašina přišel na Hrad z pozice ředitele středoevropské pobočky Aspen Institutu, působil také jako poradce v investiční skupině Rockaway Capital podnikatele Jakuba Havrlanta. Pozice ukončil k letošnímu 15. únoru.

Vohralíková své rozhodnutí odejít z vedení Kanceláře prezidenta zdůvodnila osobními důvody. Média však spekulovala o tom, že za ním stojí spor s poradcem hlavy státu, bývalým diplomatem Petrem Kolářem.

Tyto informace prezident Petr Pavel popřel, v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál uvedl, že odchod Vohralíkové není spojen s žádnými personálními nebo jinými otřesy.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Nový vedoucí kanceláře prezidenta republiky Milan Vašina vystoupil 16. února 2024 na tiskové konferenci

Milan Vašina

Milan Vašina se narodil 11. února 1969, vystudoval ekonomickou fakultu nynější Mendelovy univerzity v Brně. V roce 1997 nastoupil do společnosti RadioMobil. Začínal jako manažer marketingové komunikace a později marketingový manažer pro rezidenční segment, v roce 2002 přešel na Slovensko, kde se stal marketingovým ředitelem tamní společnosti EuroTel. Z ní se později stal slovenský T-Mobile.

V roce 2007 se Vašina stal na Slovensku generálním ředitelem T-Mobilu a po jeho spojení s operátorem pevných linek Slovak Telekom byl v červenci 2010 jmenován výkonným ředitelem pro marketing, prodej a služby zákazníkům. Od ledna 2011 se stal generálním ředitelem T-Mobile Czech Republic, v lednu 2016 začal vést také Slovak Telekom.

Ze skupiny Deutsche Telekom odešel po 21 letech v říjnu 2018. Začal pracovat jako nezávislý konzultat v Rockaway Capital, od roku 2020 působí v Aspen Institutu.

V roce 2022 se angažoval v poradním týmu vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti).

Jako člen správní rady nadace Dobrý Anděl se od roku 2017 věnuje i charitě. Dobrý anděl pomáhá rodinám, jejichž členové se potýkají s vážným onemocněním.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Nový vedoucí kanceláře prezidenta republiky Milan Vašina vystoupil 16. února 2024 na tiskové konferenci

Reklama

Související články

Je Vohralíková ve střetu zájmů?

Kancléřka Jana Vohralíková by měla vysvětlit své vztahy s Asociací vyjednavačů jako spolupořadatelem konference Klíč komunikace, která se ve čtvrtek koná na...

Výběr článků

Načítám