Hlavní obsah

Je Vohralíková ve střetu zájmů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kancléřka Jana Vohralíková by měla vysvětlit své vztahy s Asociací vyjednavačů jako spolupořadatelem konference Klíč komunikace, která se ve čtvrtek koná na Pražském hradě. Vyzvala ji k tomu česká odnož nevládní protikorupční organizace Transparency International. Její ředitel Ondřej Kopečný soudí, že kancléřka je ve střetu zájmů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléřka Vohralíková uvedla, že za vystoupení nedostane honorář a konference je zřejmě nezisková

Článek

„Kancelář prezidenta republiky (KPR) má dlouhodobě problém s transparentností, což se týká i pronajímání hradních prostor. Už za Miloše Zemana docházelo například k jednorázovým či dlouhodobým pronájmům firmám či lidem, kteří přímo podporovali exprezidenta v jeho předvolebních kampaních,“ upozornil ředitel Transparency.

Kancléřka na akci vystoupí

„Nynější soukromou akci na Hradě spolupořádá Asociace vyjednavačů, kde jako zakládající členka figuruje právě vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková. Je zde tedy přímá linka, která poukazuje na vztah mezi spolupořadatelem a pronajímatelem. Paní Vohralíková se tak dostává do střetu zájmů,“ dodal Kopečný.

225 tisíc korun zaplatil Podnikatelský klub Empiria 21 za pronájem Rudolfovy galerie a Široké chodby na Pražském hradě

O akci Právo informovalo v sobotu. Za 225 tisíc bez daně si Podnikatelský klub Empiria 21 pronajal Rudolfovu galerii a Širokou chodbu, aby zde ve čtvrtek 12. října uspořádal konferenci, na které má vystoupit také hradní kancléřka Jana Vohralíková.

Akce na Hradě. Lístek i za 228 tisíc

Domácí

Ta je přitom zakládající členkou Asociace vyjednavačů, která se na přípravě akce podílí a jejíž prezident Radim Pařík je dalším z vystupujících. Zároveň se Vohralíková zná i s jednatelkou klubu Empiria 21 Lucií Libovickou, se kterou se před půl rokem fotila na Světu knihy.

Na akci klub prodává vstupenky v několika kategoriích: silver za 17 tisíc, gold za 23 tisíc, gold plus za 30 tisíc, VIP za 49 tisíc a VIP diamond za 228 tisíc korun (cena je včetně cesty a konference v Curychu).

Podle mluvčího Asociace vyjednavačů Davida Šotony se vstupenek prodalo okolo 200. V tiskové zprávě asociace slibuje, že konference přivítá „špičky komunikace, diplomacie a vyjednávání z celého světa“.

Dusno na Hradě? Tým si musí „sednout“, vysvětluje Kolář

Domácí

Kopečný: Vysvětlení nebudí důvěru

Právo kontaktovalo Vohralíkovou s dotazem, zda za své vystoupení dostane honorář. „Nemám žádný honorář, ani by mě nenapadlo nějaký žádat,“ odpověděla.

„Ta akce, pokud vím, není pro pořadatele zisková, ale na to se zeptejte jich. Já pracuji v Kanceláři Pražského hradu a tam mě platí,“ dodala s tím, že ostatní aktivity dělá zadarmo, protože je pro ni důležité, aby to, co dělá, mělo smysl.

Taková odpověď není podle Transparency International dostatečná. „Toto vysvětlení nevzbuzuje přílišnou důvěru a spíš budí údiv, proč takovou informaci používá. Hrad by tedy měl vysvětlit, kdo a podle jakého klíče výběru prostor poskytl,“ apeluje Kopečný.

V červnu Vohralíková v rozhovoru pro Právo tvrdila, že akce, které se na Hradě odehrají, vybere kulatý stůl odborníků. „Určitě nechci být ten arbitr, který bude říkat: Ty sem smíš a ty sem nesmíš,“ uvedla. Dnes však tvrdí, že zatím se vybírá podle starých pravidel.

„Kulatý stůl založil dvě pracovní skupiny, jednu pro program, druhou pro architekturu nebo úpravy a využití prostor. Obě mají za úkol připravit nová pravidla, která by měla platit od Nového roku,“ sdělila Právu Vohralíková.

Markéta Řeháková jako mluvčí prezidenta končí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám