Hlavní obsah

Pavlova kancléřka na Hradě končí, mluví se o konfliktu s Kolářem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident republiky Petr Pavel se dohodl s vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Janou Vohralíkovou na uvolnění z funkce. Jejím nástupcem bude Milan Vašina, informoval ve čtvrtek Hrad. Důvody odchodu Vohralíkové jsou osobní, mluví se ale o konfliktu s „přítelem po boku“ prezidenta Petrem Kolářem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Vohralíková

Článek

„Pracovní tlak a společenské povinnosti spojené s funkcí jsou vysilující, a proto se v blízké budoucnosti chci věnovat jiné práci a projektům,“ uvedla Vohralíková, která bude mít podle prezidenta dveře na Hrad otevřené. Na Hradě skončí k 15. únoru.

Pavel Vohralíkové za její práci poděkoval. „Dokázala přivést do vedoucích pozic profesionály, nastavit organizaci a fungování celého týmu,“ ocenil její přínos.

Nástupcem Vohralíkové, která v minulosti působila v kanceláři Senátu, bude bývalý generální ředitel společnosti T–Mobile ČR a nyní výkonný ředitel Aspen Institutu Milan Vašina.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Milan Vašina

„Je to pro mě další životní výzva, které hodlám věnovat veškerý čas a energii. Chci navázat na všechno dobré, co kancléřka udělala, a proto jsme se dohodli na harmonogramu předávání od dnešního dne tak, aby vše proběhlo hladce a správně,“ uvedl Vašina.

V Aspenu figuruje kromě Vašiny i zmiňovaný Petr Kolář, nebo další Pavlův poradce Michael Žantovský. Oba jsou členy Mezinárodního poradního sboru, oba dva Právu a Novinkám sdělili, že Vašinu pokládají za vhodnou volbu.

„Milana Vašiny si velmi vážím jako kvalitního a zkušeného manažera. Jsou to ctnosti, které mu při řízení poměrně složité administrativní struktury jako je Pražský hrad přijdou vhod,“ uvedl Žantovský.

Konflikt s Kolářem?

Podle informací Seznam Zpráv Vohralíková končí po konfliktu s „přítelem po boku“ a poradcem prezidenta Petrem Kolářem, který kancléřku na Hrad přivedl. Důvěryhodné zdroje Novinkám už nějakou dobu tvrdily, že jejich vztahy jsou napjaté.

Vohralíková měla Kolářovi čím dál více komplikovat přístup k prezidentovi. Také mu měla „zatrhnout“ bezpečnostní prověrku u NBÚ, kterou poradce hlavy státu chtěl například k tomu, aby se dostal k utajovaným dokumentům.

Kancléřka navíc měla od Nového roku přesunout Koláře mezi ostatní poradce prezidenta. Měla mu odebrat vstupní kartičku do hradní kanceláře a vyškrtnout ho z pravidelných pondělních porad. Kolář nechtěl tyto informace komentovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Kolář na archivním snímku

Odchod Vohralíkové je další ze změn, které v týmu kolem prezidenta od jeho inaugurace proběhly. Již dříve skončili mluvčí hlavy státu Markéta Řeháková, šéfka kabinetu prezidenta Linda Jozwiak Kopecká, šéf poradců Tomáš Richter nebo ředitel právního odboru Václav Pelikán.

Bývalá Pavlova mluvčí nastupuje do diplomacie. Bude pomáhat českým firmám prorazit na Ukrajině

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám