Hlavní obsah

Neúspěšný kandidát ANO chce žalovat Pekarovou Adamovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ekonom Jaromír Dědeček (ANO), který v senátních volbách na Jičínsku podlehl Tomáši Czerninovi (SPOLU), hodlá žalovat šéfovou TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou za jeden z jejích předvolebních výroků. Ten byl údajně primárně určený vysočinské senátní kandidátce Janě Nagyové, obžalované v kauze Čapí hnízdo a týkal se toho, že jí jde především o imunitu. Pekarová se podle Dědečka měla v souvislosti s Nagyovou nepřímo zmínit o senátních volbách na Jičínsku.

Foto: Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Jaromír Dědeček

Článek

„Zaznělo to dost přesvědčivě, načež mi lidé posílali vzkazy, že mne volit nebudou, aniž jsem v něčem trestně stíhán a prověřován,“ tvrdí Dědeček. „Budu to řešit soudní cestou,“ prohlásil odhodlaně. „Špatně si to vyložil,“ reagoval Czernin. Napadnout výsledky voleb v senátním okruhu 37 však Dědeček nehodlá.

Dědeček označil souboj v poměru sil za nevyrovnaný. Czernin za napínavý od začátku do konce, v lecčem ale nekorektní. „Jičínsko-nymburský senátní obvod je báječný, vy jste vyhráli a já mám znovu tu čest a radost vás v Senátu zastupovat. Slíbil jsem vám, že to budu dělat se vší vervou a všemi silami. To platí a já se na to moc těším! Díky!,“ vzkázal na sociální síti voličům Czernin, jehož po prvním kole přímo podpořila v pořadí třetí Dana Kracíková (STAN), starostka Železnice u Jičína.

Babiš do „polistopadového kartelu“ nově zařadil Kollera či Kluse. Výsledek ANO je zklamáním, uznal

Volby do Senátu

Dědeček, jak přiznal, považoval Czernina od začátku za favorita, což se potvrdilo. „Byl to vzhledem k financím na kampaň a počtu lidí ve volebním štábu souboj Davida s Goliášem. Můj tým měl čtyři členy, rozpočet 350 tisíc korun, z nichž sto tisíc bylo mých. Kampaň jsme dělali bez billboardů a okázalého marketingu,“ říká Dědeček, jenž v prvním kole skončil při skoro dvojnásobné volební účasti o necelá tři procenta za Czerninem.

„Nešlo ani tak o Czernina a Dědečka, nýbrž spojení proti ANO,“ míní Dědeček. „Celé to bylo hodně napínavé,“ říká Czernin, který Dědečkovu kampaň považuje v mnohém za neúměrně agresivní až nekorektní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Czernin

Agresivitu a nekorektnost ovšem nepřičítá na vrub protivníkovi, nýbrž volební strategii Babišova hnutí ANO. „Bylo znát, že jde spíš o Babišův podpis,“ míní Czernin, jehož se dotkly především útoky proti manželce, dobrovolnici z charitativní neziskovky.

„Naštvalo mne, že se nevybíravě otírají o moji ženu, která léta dobrovolně dělá charitativní práci, aniž by z toho cokoliv měla, a ještě do toho investuje vlastní peníze,“ tvrdí Czernin.

Reklama

Související témata:
Jaromír Dědeček

Výběr článků

Načítám