Hlavní obsah

Nepřišel jsem zjišťovat, jestli podepíše. Stanjura představil prezidentovi návrh rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve čtvrtek dopoledne představil prezidentu Petru Pavlovi rozpočet na příští rok, který počítá se schodkem 252 miliard korun. Hovořili také o konsolidačním balíčku. Zda jej prezident podepíše, nechtěl Stanjura spekulovat. Jednání však šéf státní kasy označil za „konstruktivní“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Stanjura se setkal s prezidentem Pavlem na základě své žádosti, aby mu představil návrh státního rozpočtu na příští rok s předpokládaným deficitem 252 miliard korun a také jej informoval o změnách v rámci konsolidačního balíčku, který je nyní ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně.

„Na programu jsme měli dvě základní věci. Byl jsem tu na začátku května, kdy jsem představoval naši politickou dohodu, co se týče ozdravného balíčku. Nyní jsem ho informoval o legislativním procesu a změnách, co se změnilo od začátku května do dnešního dne, kdy jsme v průběhu třetího čtení. Logicky jsme také diskutovali návrh státního rozpočtu na rok 2024. Debatovali jsme otázky, které budou bezesporu předmětem veřejné debaty,“ přiblížil novinářům po schůzce s prezidentem Stanjura.

Jednání s Pavlem zhodnotil jako „velmi dobré, konstruktivní a pracovní“.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 252 miliard korun na konci září. Deficit má být oproti tomu letošnímu o 43 miliard nižší. Počítá se s příjmy 1,940 bilionu korun a s výdaji 2,192 bilionu korun. Premiér to tehdy označil za „odpovědný rozpočet, ve kterém se odrážejí priority vlády a potřeby naší země“.

Schodek rozpočtu v září klesl, pomohly platby windfall tax. Byť mizerné

Ekonomika

„Žádnou skupinu to nezasáhne příliš“

O tom, zda vládní konsolidační balíček prezident podepíše, až jej dostane na stůl, nechtěl Stanjura spekulovat. „Nepřišel jsem zjišťovat, jestli prezident balíček podepíše, nebo ne. Už v květnu artikuloval, že balíček by podle něj měl splňovat dvě základní podmínky, a to, aby snižoval tempo zadlužení České republiky a aby navržené změny byly sociálně únosné. Jsme přesvědčeni, že jsme opatření rozložili na celou společnost a že žádnou skupinu to nezasáhne příliš,“ míní šéf státní kasy, který věří, že jej Pavel podepíše.

Balíček však ještě stále leží ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně, kde čelí tvrdým obstrukcím ze strany opozice, která předložila desítky pozměňovacích návrhů. Kdy by projednávání ve Sněmovně mohlo skončit, není zatím jasné. Podle Stanjury bude záležet na postupu opozice. Obstrukce u prvního i druhého čtení vždy trvaly několik dní. Následně bude muset balíček, od kterého si vláda slibuje, že příští rok zlepší saldo rozpočtu o přibližně 97 miliard, projednat ještě Senát.

Stanjura zároveň ve čtvrtek ujistil, že kabinet do konce svého volebního období (do roku 2025) již nebude připravovat další ozdravný balíček, který by měnil výši různých daní, tak jak to činí ten aktuálně projednávaný. „Další velkou legislativní změnu nechystáme. Už ve volební kampani jsme říkali, že chceme změnit daně jednou za volební období. Nebudeme připravovat další balíček,“ prohlásil ministr financí.

Vláda schválila rozpočet na příští rok, nejvíc si polepší obrana

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám