Hlavní obsah

Schodek rozpočtu v září klesl, pomohly platby windfall tax. Byť mizerné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Schodek rozpočtu ke konci září klesl na 180,7 miliardy korun ze srpnových 194,6 mld. Kč. Pomohlo mimo jiné inkaso tzv. windfall tax, daně z neočekávaných zisků, kterou platí velké banky či energetické firmy. Její výběr ale zaostal za očekáváním. Což se ostatně taktéž čekalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Článek

Do zářijového schodku se započítala první záloha na tuto daň ve výši 25,6 miliardy korun.

„Celkový údaj minus 181 miliard je s ohledem na to, jak se rozpočet vyvíjel v průběhu jara, ještě celkem dobrá zpráva. Ale když se podíváme na ta střeva, na ty detaily vývoje rozpočtu, tak tam vidíme věci, které by nás měly varovat,“ komentovala pro Českou televizi poradkyně premiéra a hlavní ekonomka Raifeissenbank Helena Horská. Poukázala především na velké výdaje státu nebo právě nižší sumy vybrané na windfall tax.

Očekává, že do konce roku by se na této dani mělo vybrat 32 miliard. „To zásadním způsobem zaostává za plánovaným výběrem 85 miliard,“ dodala. Druhá splátka daně by měla být v prosinci.

Vysoké výdaje

Kromě windfall tax pomohly příjmové stránky platby od EU a také výnos z daně příjmů právnických osob. Stát na ní zatím vybral 159 miliard korun, což je o 39,1 miliardy víc než loni za stejné období.

Slabší je výběr spotřební daně a i DPH. To podle Horské souvisí s útlumem poptávky českých domácností. Na DPH se vybralo 260 miliard korun, což je o necelých 14 miliard víc než loni, příjmy ze spotřební daně jsou 109 miliard, což je o zhruba o 5,5 miliardy méně než loni.

Výdaje pak rostly hlavně kvůli zvyšujícím se důchodům a také kvůli platbám kompenzujícím vysoké ceny energií. Jen na sociální dávky, z toho nejvíc na důchody se letos vydalo 650 miliard korun, což je téměř o 80 miliard víc než loni za stejné období. Výdaje na kompenzace za dodávky energií a zastropování cen elektřiny a plynu se vyšplhaly na 40 miliard korun.

Ministerstvo letos počítá se schodkem 295 miliard korun a šéf resortu Zbyněk Stanjura (ODS) stále doufá, že se tento limit podaří dodržet.

Zaměstnance státu čeká propouštění

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám