Hlavní obsah

Nepozval jsem migranty, přesvědčoval poslance ANO na bezpečnostním výboru Rakušan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Točení se v kruhu připomínalo čtvrteční jednání sněmovního bezpečnostního výboru, kde ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vysvětloval poslancům situaci ohledně celoevropského migračního rámce. Opoziční politiky, především z hnutí ANO, nepřesvědčil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

Vyčítali mu, že v červnu v Lucemburku na jednání ministrů vnitra členských zemí souhlasil s přerozdělováním uprchlíků a povinnou solidaritou. Výbor se shodl na tom, že při dalších jednáních musí ČR trvat na odmítání přerozdělovacích kvót.

Europoslanci tlačí na kvóty

Rakušan se v první řadě snažil vysvětlit, že žádný migrační pakt neschválil ani nepodepsal, nemohl tudíž do ČR „pozvat migranty“, jak jej viní opozice.

„Ministři vnitra v červnu v Lucemburku schválili pouze pozici Rady Evropy, tedy členských států, pro jednání s Evropským parlamentem, ne pakt jako takový. Ten může schválit jen společná dohoda těchto dvou institucí, EP a Rady Evropy,“ řekl Rakušan.

Žádný z návrhů v paktu neobsahuje povinné přijímání migrantů
Vít Rakušan

Jednání o migračním balíčku podle něj stále probíhají a budou trvat ještě nejméně rok. Zasáhnout do něj mohou i volby do EP na jaře v příštím roce, po kterých se může složení europarlamentu proměnit.

Plán na deportace odmítnutých azylantů do Rwandy je nezákonný, rozhodl britský soud

Evropa

„Žádný z návrhů obsažených v paktu a schválených Radou neobsahuje povinnost přijímat migranty. To je pro nás zcela nepřijatelné,“ řekl na výboru Rakušan. Europarlament podle něj ale na povinné kvóty tlačí a zde se s členskými zeměmi rozchází.

„EP má v klíčových otázkách jinou pozici než Rada, snaží se včlenit povinné relokační mechanismy. Navrhuje kroky, které by nevedly k tomu, co chtějí členské státy, tedy silnější ochranu hranic a větší bezpečnost EU,“ uvedl ministr vnitra.

Poslanci ANO ale na jeho argumenty neslyšeli. „Za ČR vyjednával v Lucemburku ministr vnitra a ten schválil migrační pakt, to je prostě fakt. Proč jste nás neinformoval, než jste jel do Lucemburku? Zvedl jste ruku pro povinnou solidaritu, která jasně říká, že dojde k přerozdělení migrantů mezi členské země,“ řekla na výboru stínová ministryně vnitra za ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Upozornila i na to, že Česko vyjádřilo souhlas jako jediná země z visegrádské čtyřky. Maďarsko s Polskem nesouhlasilo a Slovensko se zdrželo.

„Víme, že jste podepsal jen jakýsi předběžný souhlas, ale ten souhlas byl vyjádřen, tak to prostě je,“ vyčetl Rakušanovi poslanec ANO Hubert Lang.

„Nejsem blázen“

Ten také zpochybnil argument, že i kdyby přerozdělovací mechanismus začal platit, Česko je z něj vyjmuto kvůli stovkám tisícům válečných uprchlíků z Ukrajiny, které přijalo.

„Nikde není psáno, že jsme z toho kvůli Ukrajincům vyjmuti, to není nikde ukotveno,“ řekl Lang. „Nechci, aby po Malostranském náměstí běhali muslimové a mávali tu vlajkou Islámského státu,“ dodal.

Také podle poslance ANO Jiřího Maška Rakušan v červnu podcenil informování ostatních politiků.

„Ani nikdo ze členů vaší vlády nevěděl, kam jedete a s jakým stanoviskem,“ řekl. „Můj mandát byl řádně projednán, vycházel jsem z odborného stanoviska našeho odboru pro migrační a azylovou politiku. Nejsem blázen,“ hájil se Rakušan.

„Vy dezinterpretujete a říkáte, že jsem pozval migranty, což skutečně vyvolalo celospolečenskou reakci. Čím jsme pozvali migranty? Tím, co ještě neplatí a minimálně rok se bude projednávat?“ vmetl opozici.

„Je to právě současný stav, který teoreticky umožňuje relokační kvóty, ne ten, o kterém za ČR vyjednáváme,“ vysvětloval ministr.

Jsou třeba odvážnější kroky proti nelegální migraci, řekl Fiala před odletem na evropský summit

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám