Hlavní obsah

Plán na deportace odmítnutých azylantů do Rwandy je nezákonný, rozhodl britský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rozhodnutí nejvyššího soudu je nepříjemnou porážkou pro britského premiéra Rishiho Sunaka a jeho strategii „zastavit lodě“. Podle soudců by repatriovaní azylanti ve Rwandě mohli čelit perzekuci či nedobrovolnému návratu do zemí původu.

Foto: Gareth Cattermole, ČTK/AP

Britský premiér Rishi Sunak utrpěl rozhodnutím nejvyššího soudu politickou porážku.

Článek

Pětice soudců britského nejvyššího soudu rozhodla jednomyslně s odůvodněním, že africkou zemi nelze považovat za bezpečnou a že migrantům by tam hrozilo špatné zacházení. Nejvyšší soud tak potvrdil předchozí rozhodnutí soudu odvolacího, který vládní plán označil za nezákonný.

Rozsudek je porážkou pro konzervativní kabinet premiéra Rishiho Sunaka. List The Guardian připomíná, že Sunakův plán měl odradit migranty připlouvající do Spojeného království na lodích, většinou z Francie, a snížit tak migrační tlak na Londýn.

Britský plán na deportaci migrantů do Rwandy má trhlinu. Odřekla ho další aerolinka

Zahraniční

Nakládání s migranty bylo jedním ze sporů, které premiér Sunak vedl s ministryní vnitra Suellou Bravermannovou. Ta byla v pondělí odvolána z funkce kvůli kritice londýnské policie v souvislosti s masovými propalestinskými demonstracemi. Bravermannová v úterý zveřejnila dopis, v němž obviňuje Sunaka, že v případě zamítavého stanoviska nejvyššího soudu nemá pro migraci „žádný plán B“.

Britský „plán Rwanda“ byl prvním vážným evropským pokusem externalizovat problém s vysokým počtem zahraničních běženců. Nedávno se na podobném modelu dohodla italská vláda s Albánii, ten se však má týkat převážení uprchlíků, kteří dorazí k italskému pobřeží, do přijímacích center na albánském území. Teprve tam se jejich žádosti o azyl mají posuzovat, systém má být spuštěn na jaře 2024.

Italský plán na přesun uprchlíků do Albánie budí vášně, opozice mluví o evropském Guantánamu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám