Hlavní obsah

Němcovou není proč stíhat, výrok o páté koloně Ruska byl legitimní kritikou válečné agrese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost advokáta Roberta Naxery na výrok senátorky Miroslavy Němcové (ODS), která označila účastníky loňské protivládní demonstrace na Václavském náměstí za „pátou kolonu Ruska“. Advokát napadl rozhodnutí policie a státního zastupitelství, které neshledaly důvod její výroky stíhat.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová (ODS)

Článek

Podle ÚS byly výroky Němcové „kritikou válečné agrese a osob tuto agresi podporujících“ a jako takové jsou chráněny právem na svobodu projevu.

Němcová v reakci na demonstraci konané 28. října 2022, která vyústila i v potyčky s policií a snahu části účastníků dostat se do budovy Národního muzea, napsala na Twitteru (nyní platformě X): „Na Václavském nám. se sešla ruská pátá kolona s naší pátou kolonou. Našinci plivli na státní svátek země, která vznikla s ideou svobody, suverenity a demokracie. Ruští parchanti žijící v ČR se oklepali a rozkládají naši společnost. Protože jsme je včas nevyhodili.“

Advokát na senátorku podal trestní oznámení, které policie odložila, a její rozhodnutí stvrdila i státní zastupitelství. Naxera v podání tvrdil, že výrok může být diskriminací národnostních menšin a lze jej chápat jako stanovisko celého Senátu. Poukazoval rovněž na údajně nedostatečné zdůvodnění.

Ústavní soudci rozhodli, že státní zastupitelství se s námitkami vypořádala dostatečně. „Stěžovatelův nesouhlas se závěry orgánů činných v trestním řízení nemůže sám o sobě vést k závěru o porušení jeho základních práv,“ uvedl ÚS k Naxerově podnětu.

Proti vládě demonstrovaly desetitisíce lidí. Převezmeme tuto zemi, hlásil organizátor

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám