Hlavní obsah

Proti vládě demonstrovaly desetitisíce lidí. Převezmeme tuto zemi, hlásil organizátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na pražském Václavském náměstí se v den výročí vzniku samostatného Československa konal protivládní protest, jehož účastníci volali po demisi kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS). Na akci nazvané Nenásilná revoluce – Česká republika na 1. místě se podle policie sešly nižší desítky tisíc lidí. Demonstrace trvala přes tři hodiny.

Živě: Demonstrace na Václavském náměstíVideo: ČTK

 
Článek

Na akci vystoupilo i několik prezidentských kandidátů, konkrétně Josef Skála a Hynek Blaško. Promluvil i někdejší premiér Jiří Paroubek, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná nebo exposlanec Lubomír Volný. Mluvil i herec Ivan Vyskočil. „Řeknu vám opravdu kacířskou myšlenku. Taková katastrofa tady nebyla ani po roce 1968, kdy k nám přišla vojska Varšavské smlouvy, protože tehdy pořád zůstávaly elektrárny naše, voda byla naše, pivovary byly naše, škodovka byla naše,“ řekl.

Na podobné shromáždění na počátku září našlo cestu kolem 70 000 lidí, účast na demonstraci uspořádané 28. září byla výrazně nižší. Zatímco předešlé protesty organizovala dvojice Jiří Havel a Ladislav Vrabel, za dnešním protestem již stojí pouze Vrabel.

Ten během demonstrace tvrdil, že lidé zaplnili celé Václavské náměstí, ač byli pouze v jeho horní části. „Převezmeme tuto zemi. Toto je nové národní obrození,“ řekl. Podle něj by se Česká republika „měla vrátit do českých rukou“.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Organizátor demonstrací Ladislav Vrabel

Během demonstrace vyhlásil Vrábel do mikrofonu vzkaz, že se ztratil vnuk a čeká na svého dědečka. "Pan Vaněk Ferdinand by se měl dostavit ke koni," řekl. Vaněk je postavou z divadelní hry Audience Václava Havla.

Podle policie byly na náměstí nižší desítky tisíc lidí. Protestovali proti vládě, proti EU. Tvrdili, že Rusko není nepřítel.

Paroubek v projevu uvedl, že údaj policie je podceněný.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Demonstrace na Václavském náměstí

„Obávám se ale, že jsme teprve na začátku velké krize. Můžeme se všichni oprávněně strachovat, že nebude plyn. Obávám se, že díky hazardérské energetické politice Fialovy vlády a Bruselu zkrachují stovky českých firem a na dlažbě se dříve nebo později objeví statisíce lidí,“ řekl expremiér. Vládu nazval protinárodní, zpupnou a arogantní.

Anketa

Ztotožňujete se s páteční demonstrací na Václavském náměstí?
Ano
38,3 %
Jen částečně
2,3 %
Ne
59,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 71106 čtenářů.

Řečníci uvedli, že 17. listopadu se vydají k České televizi, aby je slyšely miliony lidí. Na to na konci akce apeloval i organizátor Ladislav Vrabel. Václavským náměstím se na závěr neslo skandování „Láďo, děkujem.“ Pak se zpívala hymna.

Podle představ organizátora by vláda vzešlá z voleb měla podat demisi, uspořádat nové volby a předat správu země „pronárodním odborníkům“.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Demonstrace a Václavském náměstí

Původně měla vláda termín k demisi do 25. září, následně slibovali organizátoři, kteří podle premiéra Fialy mají blízko k extremistům a proruským dezinformátorům, vyhlásit nespecifikované právo na odpor a nátlakové akce.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na Václavské náměstí dorazili odpůrci demonstrace.

„Každý má právo jít demonstrovat, vyjádřit tímto způsobem svůj názor. Tyto názory slyšíme a nebereme je na lehkou váhu. Na druhé straně je také potřeba, aby každý uvažoval nad tím, kdo demonstraci svolává a za jakým cílem,“ řekl v pátek k plánovanému protestu premiér Fiala, který se účastnil pietního aktu na Vítkově.

V horní části náměstí se sešlo několik desítek odpůrců této akce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám