Hlavní obsah

Nekrmte krkavce. KRNAP varuje před zvídavým ptákem u Luční boudy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hřebenech Krkonoš v oblasti Bílé louky, která je poblíž turisty hojně navštěvované Luční boudy, se v posledních dnech opakovaně vyskytl krkavec, který vyhledává lidskou společnost. Správa KRNAP proto nabádá návštěvníky, aby zvíře nekrmili a nepřibližovali se k němu.

Foto: Profimedia.cz

Krkavec velký (Corvus corax)

Článek

„Pravděpodobně se jedná o mladého jedince, který je v dobré kondici. Může to být ale utečenec ze zajetí,“ konstatoval mluvčí KRNAP Radek Drahný s tím, že zvíře vyhledává lidskou přítomnost a je schopno návštěvníky i část cesty doprovázet.

Podle odborníků jde o nezvyklé chování, které by mohlo být pro tohoto největšího zástupce řádu pěvců, který se v ČR vyskytuje, nebezpečné. Lidé by si neměli opeřence všímat a měli by se od něj držet dále.

„Prosíme návštěvníky, aby ptáka nekrmili a ignorovali ho. V opačném případě by se jeho vazba k lidem ještě posilovala,“ dodal mluvčí, podle něhož by krkavci dříve či později hrozilo, že bude z volné přírody umístěn do záchranné stanice.

Krkavec velký je ohrožený, zákonem chráněný druh, jehož výskyt je v oblasti Krkonoš pozorován od roku 1974. Od začátku 90. let jeho početnost vzrostla na 50 až 90 hnízdících párů.

Krkonoše ničí turisté. Omezit je nelze

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám