Hlavní obsah

Krkonoše ničí turisté. Omezit je nelze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší české hory, Krkonoše, navštívilo loni rekordních dvanáct milionů lidí. Počet turistů ale balancuje na hraně, která je pro chráněné území únosná. Odborníci hledají cesty, jak jejich množství omezit. Zákon o ochraně přírody a krajiny to umožňuje pouze dočasně v některých místech. Turistickou invazi to zdaleka neřeší.

Foto: David Taneček, ČTK

Pracovníci KRNAP společně s polskými kolegy ve středu rozmístili na vrcholu Sněžky ochranné sítě

Článek

„Masový turismus devastuje unikátní, lehce zranitelné části přírody. Šetrná turistka se oproti tomu snaží tok návštěvníků rozprostírat, nikoliv koncertovat. Vyžaduje to však informovanost a odpovědnost samotných turistů,“ tvrdí mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková.

Deset neukázněných turistů může udělat větší škody než sto tisíc ukázněných
Radek Drahný, mluvčí národního parku

„Neexistuje žádná studie, jež by stanovila, kolik návštěvníků Krkonoše unesou. Není to primárně o množství. Deset neukázněných turistů může udělat větší škody než sto tisíc ukázněných. Chráněná území monitorujeme a hledáme cesty, jak předcházet možným škodám,“ konstatoval mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Příkladem jsou ochranné oplůtky natahované poslední roky v letní turistické sezoně po obvodu vrcholu Sněžky, kde se denně otočí až deset tisíc lidí. Oplůtky ochranáři nedávno nahradili nerezovými řetězy na kovových sloupcích.

Lidé mezerami mezi řetězy ale prolézají a devastují unikátních biotop arkto-alpínskou tundru. „Uvažujeme o opětovném natažení oplůtků, které se osvědčily, a stálé ostraze vrcholu Sněžky,“ přiznal Drahný. Ve středu pak opět oplůtky nainstalovali.

Krkonoše trpí pod stále vyšším náporem turistů

Cestování

Polský semafor

Poláci řeší nadměrné množství lidí na Sněžce zavedením jednosměrného provozu. Nahoru mohou turisté z polské strany pouze po takzvané řetězové cestě a dolů po dlážděné silnici. „Česká legislativa omezit davy turistů na Sněžce nedovoluje. Polský semafor funguje na devadesát procent,“ říká Drahný.

„Vrchol Sněžky leží na území dvou států. Zavést stejnou regulaci na obou stranách vrcholu je v současnosti neproveditelné. Potkávají se zde dva právní režimy,“ reagovala Ješátková. „Vyžadovalo by to také výrazné snížení kapacity polské i české lanovky,“ dodala mluvčí ministerstva.

Zmírnit množství návštěvníků do turisticky populárních oblastí se snaží úřady i v dalších evropských zemích. Italové před lety omezili vstup do oblasti sopečného kráteru Vesuvu nad Pompejemi. Bez předem koupené vstupenky se tam nelze dostat.

Podle Lucie Ješátkové by ale obdobná regulace na vrcholu Sněžky, kde Poláci vybírají vstupné 9 zlotých, tedy 45 korun, nepomohla. „Výběr poplatků k regulaci návštěvníků nevede,“ míní mluvčí ministerstva životního prostředí.

Unikát zvaný Krkonoše: Nejstarší národní park v Česku slaví šedesátiny

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám